Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

23 mei 2023 | Nieuws, Skills Heroes

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, de hoogste score heeft behaald. Bart ontving zijn award tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023 uit handen van Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Buitengewone prestatie
In een goed gevuld Orpheus theater in Apeldoorn roemde minister Dijkgraaf de prestaties van Bart. “Alle genomineerden voor de Best of Excellence Award hebben tijdens de landelijke vakfinales Skills The Finals een buitengewone prestatie geleverd. Bart is ontzettend gedreven om in zijn vak te blijven groeien. Hij grijpt elke kans aan om bij te leren. Niet alleen op school, in zijn vakopleiding, maar ook in zijn vrije tijd. Dat is heel bijzonder.” Bart reageerde ontzettend verheugd op het winnen van de Best of Excellence Award. “Geweldig dat ik deze prijs voor de tweede keer op rij gewonnen heb. Mijn score was vorig jaar al hoog, ik had niet verwacht dat mijn score dit jaar nog hoger zou zijn. Dat ik nu opnieuw heb gewonnen en van meer dan 400 finalisten de hoogste score heb behaald, is een enorme eer.”

Internationaal succes
In 2022 werd Bart voor de eerste keer Nederlands Kampioen Lasser en veroverde hij met zijn prestatie een plek in Team Netherlands. In het felbegeerde oranje shirt deed hij in oktober mee aan een internationale WorldSkills laswedstrijd in Cleveland in de Verenigde Staten. Hier behaalde Bart een Medal for Excellence, een prijs die internationaal wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoren en daarmee excellent vakmanschap op wereldniveau laat zien. “De wedstrijd in Amerika was echt een vette ervaring, met een hele grote prijsuitreiking,” aldus Bart. “Twee weken voor de wedstrijd werd ik in Den Haag ook nog persoonlijk succes gewenst door minister-president Mark Rutte. Ook dat was heel bijzonder.”

Weer goud in 2023
Dit jaar deed Bart voor de tweede keer mee aan Skills Heroes en nam hij opnieuw de gouden medaille mee naar huis. “De finale van de wedstrijd Lasser is altijd op een externe locatie, buiten Skills The Finals. Dit jaar was de finale Lasser een week eerder en was ik, anders dan vorig jaar, in de gelegenheid om Skills The Finals te bezoeken. Ik heb een hele dag rondgelopen in de RAI en was enorm onder de indruk van hoe groot het evenement is, wat je er allemaal kunt zien en doen. Er zijn zoveel wedstrijden en daarnaast ook heel veel activiteiten te bezoeken voor jongeren die nog een opleiding moeten kiezen. ’s Avonds was de prijsuitreiking en won ik in een uitverkochte zaal voor bijna drieduizend mensen opnieuw goud. Dat was echt enorm gaaf.”

Trainen voor EuroSkills
Met twee nationale gouden medailles, twee nationale Best of Excellence Awards en een internationale Medal for Excellence op zak gaat Bart na de zomer opnieuw voor de prijzen. Van 5 tot 9 september gaat hij tijdens EuroSkills Gdansk 2023 de strijd aan met studenten uit heel Europa. “Ik kijk enorm uit naar EuroSkills, aldus Bart. “Naar de wedstrijd, maar bijvoorbeeld ook naar de openingsceremonie en de prijsuitreiking. Dat worden ongetwijfeld ervaringen om nooit te vergeten. Ik ben mij nu al aan het voorbereiden op de wedstrijden en ga minimaal 280 uren trainen. Thuis heb ik een trainingsruimte gemaakt, waar ik twee dagen in de week aan het trainen ben. Tijdens het trainen word ik begeleid door mijn expert Richard Roolvink, school en leerbedrijf Wennekes Welding Support. Wanneer ik tevreden ben? Weer een Medal for Excellence zou heel mooi zijn. Of meer natuurlijk. Hoe dan ook, ik ga opnieuw mijn uiterste best doen.”

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief