FAQ

Zijn er in 2022-2023 vakwedstrijden?

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt plaats op 23 en 24 maart 2023 in de RAI Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Het evenement is de afsluiting van een jaarlijks vo- en mbo-programma, waarbij het beroepsonderwijs wordt gepromoot en leerlingen en studenten hun talenten kunnen etaleren.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we je helpen?

Hoe geef ik de voorronde-winnaars door?

Het doorgeven van de voorronde-winnaars doe je eenvoudig via het CRS. De Skills coördinator of organisator van jouw mbo-instelling doet dit voor 1 november.

Klik in het linker menu in het CRS op ‘Mijn organisatie’ en vervolgens op het tabblad ‘Studenten en begeleiders’. Klik op de blauwe knop student uitnodigen. Vul de naam, e-mailadres en het beroep/vakrichting van de winnaar in en klik op ‘Uitnodigen’. De voorronde-winnaars zijn nu doorgegeven. Zij ontvangen een e-mail waarin verzocht wordt om aanvullende gegevens in te vullen. Het is belangrijk dat de deelnemer zijn of haar gegevens invoert.

Let op dat een student gekoppeld moet worden aan een begeleider.

Kan ik meedoen aan Skills Talents als het op onze school niet mogelijk is een voorronde te organiseren?

WorldSkills Netherlands heeft als doel om alle vmbo-leerlingen een kans te geven om deel te nemen aan vakwedstrijden, zodat zij kunnen groeien in hun vak en in hun persoonlijke ontwikkeling. Indien het echter niet mogelijk is om een voorronde te organiseren, kunt u een andere selectiemethode overwegen. Voorbeelden zijn selectie op basis van een bestaande toets op school of project.

Hoe maak ik tijd vrij voor het organiseren van een voorronde op school als we nu vooral bezig zijn met het organiseren van het onderwijs?

De opdrachten van Skills Talents zijn goed te integreren in het reguliere onderwijs. De opdracht kan een dubbel lesuur en/of toets vervangen. Hierdoor kan het worden opgenomen in het Programma voor Toetsing en Afsluiting. Meer informatie vindt u hier.

Blijven de voorrondes hetzelfde als vorig jaar?

Ja, de voorrondes blijven hetzelfde als vorig jaar. Vanaf 1 september worden de voorronde opdrachten beschikbaar gesteld in het CRS. Een voorronde opdracht duurt twee uur. Met deze voorronde opdracht kan er een voorronde op de eigen school worden georganiseerd. De winnaars plaatsen zich voor de kwalificatiewedstrijd en maken kans op deelname aan de nationale finale.