FAQ

Zijn er in 2022-2023 vakwedstrijden?

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt plaats op 23 en 24 maart 2023 in de RAI Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Het evenement is de afsluiting van een jaarlijks vo- en mbo-programma, waarbij het beroepsonderwijs wordt gepromoot en leerlingen en studenten hun talenten kunnen etaleren.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we je helpen?

Hoe werkt de app?

Tijdens Skills The Finals zijn er mooie prijzen te winnen! Als bezoeker scan je met de camera van je eigen mobiele telefoon de QR codes en kom je bij de online LOBX-game terecht. Door zoveel mogelijk QR-codes te scannen, kun je mooie prijzen winnen. Maar dat niet alleen: je kunt extra punten verdienen! Bij iedere activiteit is namelijk een relevante vraag te beantwoorden. De echte winnaars hebben ook de deze vragen goed en eindigen hoog in het klassement! Daarnaast is de app en handig naslagwerk: alle LOB-activiteiten zijn hierin opgenomen.

Is er EHBO aanwezig?

Uiteraard! Je kunt de EHBO-post vinden op de plattegrond.

Kunnen de leerlingen ook ergens even chillen?

Ja, er is ook een lounge: de LOBX Studentenlounge op plein 5! Hier kunnen de leerlingen chillen, met elkaar in gesprek en eventueel vragen stellen aan studenten van een van de Amsterdamse mbo-instellingen.

Ik heb me aangemeld voor een rondleiding. Hoelang duurt een rondleiding en wordt er van mij als mentor/decaan verwacht dat ik hierbij aansluit?

Een student van een Amsterdamse mbo-instelling leidt je rond in ongeveer 20 minuten, zodat je een goede indruk hebt van de activiteiten die er te doen zijn. Ook het gebruiken van de app wordt toegelicht. Er wordt verwacht dat ook de mentor/decaan aansluit.

Ik ga met mijn klas naar Skills The Finals. Mogen mijn leerlingen/studenten vrij rondlopen of moeten we in een groepje blijven?

Jullie zijn als klas vrij om zelf rond te lopen. Je mag zelf bepalen of je in kleine groepjes rondloopt of individueel. Zorg er als mentor/decaan wel voor dat je weet waar je leerlingen zijn. Tip: spreek een punt af waar je samenkomt.

Ik ben (met mijn klas) ingedeeld in een tijdslot. Moeten we aan het einde van dat tijdslot weg of mogen we blijven?

Het tijdslot is alleen bedoeld voor het naar binnen gaan, zodat er geen lange rijen ontstaan. Je mag zo lang blijven als je wilt. Om 16.00 uur eindigt het evenement.

Moet je (vooraf) activiteiten kiezen om te gaan doen?

Nee, dat is niet nodig. Je bent op de dag vrij om aan alle activiteiten deel te nemen. Je kunt natuurlijk vooraf wel al kijken wat je favoriete activiteiten zijn en bekijken op de plattegrond waar deze te vinden zijn.

Wat is er te doen op de LOB Experience?

Je kunt tijdens de LOB Experience meedoen aan verschillende activiteiten waardoor je op een leuke manier kennis kunt maken met beroepen. Het complete overzicht van activiteiten vind je hier. Bekijk hier de interactieve plattegrond van alle activiteiten en wedstrijden.

Is er een plattegrond van wat er allemaal te doen is?

Ja, je kunt de interactieve plattegrond hier bekijken. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten en wedstrijden.

Kunnen de finalisten in de RAI blijven tussen einde wedstrijd en de prijsuitreiking?

Nee, alle finalisten vertrekken uiterlijk 16.30. Dan wordt de RAI omgebouwd voor de prijsuitreiking en de wedstrijdvloeren afgebouwd en kan er vanwege veiligheidsredenen geen publiek meer aanwezig zijn. Om 18:45 is de RAI weer open voor publiek t.b.v. de prijsuitreiking.

Ik ben deelnemer en ik heb veel grote spullen, kan ik mijn bus/vrachtwagen aanmelden om te laden en lossen?

Dat is alleen mogelijk als je bus niet in de parkeergarage past, dan kan je een transportaanvraag hiervoor indienen. Voor de voorwaarden en een formulier kan je een mail sturen naar info@skillsheroes.nl

Hoe laat eindigt de wedstrijd op vrijdag?

In je factsheet op de wedstrijdpagina staat meer informatie, per wedstrijd. De planning van de wedstrijden is dat alle wedstrijden uiterlijk 16.00 klaar zijn. De factsheets vind je op de website van Skills Heroes onder het kopje vakrichtingen.

Waar bevind zich het Crew Restaurant? (waar deelnemers eten gedurende de wedstrijddagen)

Je komt binnen bij ingang K en loopt dan naar links naar de Europafoyer, voorbij de roltrappen waar je het bord Crewrestaurant ziet hangen. Op vertoon van je badge kun je hier naar binnen.

Waar laat ik mijn jas tijdens de prijsuitreiking?

Je kan ervoor kiezen om deze alvast neer te hangen in de (betaalde) garderobe van de RAI (2 euro), of je kan ervoor kiezen om je jas op te hangen in het Crewrestaurant waar er een aantal garderobe rekken voor jullie klaar staan. Na de prijsuitreiking kan je je jas daar weer ophalen.

Ik ben finalist van een van de wedstrijden die NIET op de RAI heeft plaatsgevonden ben ik dan automatisch aangemeld voor de prijsuitreiking?

Nee, jij ontvangt een mail waarin wij je vragen om je aan te melden. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail. Die mail neem je mee naar de RAI (mag ook op je telefoon). Je meldt je bij de genodigden balie. Daar krijg je een bandje en word je verwezen en/of gebracht naar het Crew Restaurant (Europafoyer) waar alle deelnemers zich verzamelen alvorens zij naar binnen worden geroepen om de zaal te betreden. Je zorgt dat je er tussen 18.45 en 19:00 uiterlijk bent.

Heb ik mijn badge nodig tijdens de prijsuitreiking?

Tijdens de prijsuitreiking heb je je gouden bandje die voor toegang zorgt. Zo weet de organisatie en de beveiliging dat je een deelnemer bent en dus eerst naar het Crew Restaurant gaat. In het Crew Restaurant worden alle kandidaten verzameld onder het genot van een drankje om jullie vervolgens gezamenlijk de zaal in te laten gaan voor de prijsuitreiking.

Ik ben een deelnemer, moet ik altijd mijn badge meenemen?

Ja, zonder badge heb je geen toegang tot de wedstrijdvloer en het Crew Restaurant.

Ik ben finalist van een van de wedstrijden die in de RAI plaatsvindt, ben ik dan automatisch aangemeld voor de prijsuitreiking?

Ja, jij ontvangt van de workshopmanager op de wedstrijdvloer op vrijdagochtend een gouden bandje die je toegang geeft tot de prijsuitreiking. Vanaf 18.45 kunnen de finalisten op vertoon van dat polsbandje doorlopen naar het Crew Restaurant via de Genodigden balie aan de linkerkant.

Ik ben teamleider, ben ik dan automatisch aangemeld voor de prijsuitreiking?

Nee, de teamleiders hebben een mail ontvangen en melden zich aan via de link en ontvangen vervolgens een QR code die hen toegang geeft tot de prijsuitreiking. Zorg voor tijdige aanmeldingen gezien beperkte plekken. De mail voor de teamleiders wordt uiterlijk 25 februari verzonden en zij hebben de tijd tot en met 10 maart om zich aan te melden.

Ik ben begeleidend docent ben ik dan automatisch aangemeld voor de prijsuitreiking?

Nee, de gekoppelde begeleiders hebben een mail ontvangen met een link en melden zich aan via deze link en ontvangen vervolgens een QR code die je toegang geeft tot de prijsuitreiking. Zorg voor tijdige aanmelding gezien beperkte plekken. Alleen bij aanmelding via de link is er een ticket voor de prijsuitreiking te verkrijgen. De begeleider moet zich voor 7 maart hebben aangemeld.

Ik heb een docent (geen begeleider in het crs) die naar de wedstrijden in de RAI wil komen kijken, kan dat?

Ja dat kan, de docent meldt zich aan: Registreren – Skills The Finals 2023 (worldskillsnetherlands.nl) Met de registratie je melden bij de balie LOB individu, ingang K, LOB Experience.

Krijgen alle docenten toegang tot de HANOS Lounge?

Nee, alleen de docenten die gekoppeld zijn in het crs aan de finalisten.

Wat is de functie van de begeleiders tijdens Skills The Finals?

Begeleiders zijn de docenten die zijn gekoppeld aan een deelnemer in het CRS. Voor deze doelgroep is er in de Hanos Lounge een kopje koffie/thee en een beperkt aantal flexplekken beschikbaar. Let wel! De mogelijkheid bestaat dat deze lounge vol is en dat begeleiders even moeten wachten tot er plek is. De begeleiders dienen zich te melden bij de genodigdenbalie bij Entree K ‘Ik heb nog geen Badge/bandje’ om vervolgens daar hun bandje op te halen. Dit bandje is geldig voor beide dagen en is verkregen op persoonlijke titel en niet uitwisselbaar.

Wat is het doel van de LOB-route?

Motivatie en betrokkenheid van de studenten na corona te vergroten. Dit vanuit de gedachte dat kennismaken met een beroep dat ene ‘zaadje’ kan planten, inspiratie of informatie geeft waardoor iemand uiteindelijk voor dat ene vak of die opleiding kiest.

Wat kost de LOB-route?

De LOB-route is een volledig gratis programma en speciaal bedoeld voor (docenten van) vmbo’ers en mbo’ers.

Voor welke vakgebieden/sectoren wordt de LOB-route aangeboden?

De LOB-route gaat uit van de sectoren zoals benoemd door de MBO Raad én de sectoren waarbinnen WorldSkills Netherlands vakwedstrijden aanbiedt.

Door wie is de LOB-route ontwikkeld?

De LOB-route is ontwikkeld door vak-experts en oud-deelnemers met actuele relevante kennis van de werkvloer. Alles i.s.m. en onder supervisie van de onderwijskundigen van WorldSkills Netherlands. De LOB-route wordt daarnaast ondersteund door Prof. dr. Marinka Kuijpers en het Expertisepunt LOB.

Waar kan ik na Skills The Finals (finalewedstrijden) de uitslagen vinden?

Via deze link kom je bij de uitslagen van de finale van Skills Heroes. De uitslagen van de finale van Skills Talents vind je hier.

Wat gebeurt er tijdens de nationale finale?

Maandenlang doen duizenden leerlingen en studenten mee aan voorrondes en kwalificatiewedstrijden, om uiteindelijk een van de honderden finalisten te zijn die tijdens de finale de strijd aangaan om de titel van beste vakman/vakvrouw in zijn of haar vakgebied.

Meer over de finales vind je hier.

Is er een prijsuitreiking na afloop van een nationale finale?

Tijdens Skills The Finals vindt er zowel voor de Skills Talents finalisten als voor de Skills Heroes finalisten een spectaculaire prijsuitreiking plaats op de locatie. Tijdens de prijsuitreiking wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang de beste in zijn/haar vakgebied mag noemen! Uitslagen van de finales staan dezelfde avond nog op de website vermeld.

Kaarten bestellen voor de prijsuitreiking doe je via deze link.

Ik heb een vraag over: