FAQ

Zijn er in 2022-2023 vakwedstrijden?

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt plaats op 23 en 24 maart 2023 in de RAI Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Het evenement is de afsluiting van een jaarlijks vo- en mbo-programma, waarbij het beroepsonderwijs wordt gepromoot en leerlingen en studenten hun talenten kunnen etaleren.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we je helpen?

Wat is een kwalificatiewedstrijd?

Tijdens een kwalificatiewedstrijd wordt duidelijk of jouw student(en) door mogen naar de nationale finale. Geselecteerde deelnemers van meerdere scholen gaan onderling de strijd met elkaar aan. Soms is deze wedstrijd verspreid over meerdere dagen. Als dit het geval is wordt er door middel van loting bepaald op welke dag de wedstrijd van de student plaatsvindt.

Let op! Uiterlijk 1 november moeten de namen van deelnemers aan de kwalificatiewedstrijden door de school zijn aangemeld bij Skills Heroes. Aanmelden doe je in het CRS.

Wanneer zijn de kwalificatie opdrachten beschikbaar?

Vier tot zes weken voor de kwalificatiewedstrijd wordt automatisch vanuit het CRS de volledige opdracht gemaild naar de deelnemers en begeleidend docent.

Daarnaast ontvang je van de organiserende school een uitnodiging zodat je weet wanneer je, hoe laat en waar aanwezig moet zijn en bij wie je je moet melden.

De Skills coördinator en organisator van de school/kwalificatiewedstrijd kan de opdracht uit het CRS downloaden. De opdracht staat klaar in het CRS onder ‘te organiseren’ en kan vervolgens onder documenten gedownload worden. Dit is ook beschreven in de helptekst van CRS onder het vraagteken en staat duidelijk omschreven in de handleiding die je vindt in het downloadcentrum van het CRS.

De Skills coördinatoren en docenten die geen deelnemer begeleiden of kwalificatiewedstrijd organiseren krijgen de kwalificatieopdracht niet toegestuurd en kunnen deze niet in CRS downloaden. Dit is bewust gedaan, als zij de opdracht willen ontvangen, kunnen ze deze aan de deelnemer en/of begeleidend docent vragen.

Waar kan ik uitslagen terugvinden van de kwalificatiewedstrijden?

De 8 kandidaten met de hoogste score gaan door naar de finale.

Ook als de wedstrijd verdeeld wordt over meerdere dagen, wordt er gekeken naar de deelnemers met de hoogste score. De kwalificatiewedstrijden worden altijd gehouden op dezelfde locatie met dezelfde juryleden. De uitslagen worden de volgende dag (of na vrijdag op maandag) voor 12.00 uur op de wedstrijdpagina van de Skills Heroes website bekendgemaakt. De uitslagen vind je op deze pagina onder het betreffende beroep.

Waar vind ik specifieke informatie over de kwalificatiewedstrijden?

Kijk voor actuele informatie, zoals de locatie en datum van de kwalificatie van jouw wedstrijd op de wedstrijdpagina. Je ziet op deze pagina alle informatie die op dit moment bekend is over de wedstrijd.

Meer informatie is ook terug te vinden in het downloadcentrum van het CRS.

Waarop wordt de inhoud van de opdrachten gebaseerd?

De wedstrijden zijn gebaseerd op de Kwalificatiedossiers (KDs), maar de KDs zijn niet leidend. Schrijvers kunnen namen van kerntaken, werkprocessen e.d. toevoegen c.q. wijzigen. Omdat wedstrijden geen examens zijn, is dit toegestaan. Graag willen we ook dat innovatieve zaken in de wedstrijd komen die nog niet in de crebo’s staan.

Bij de ontwikkeling van opdrachten gaan wij het liefst uit van de meest recente versie van de KDs. De mogelijkheid kan bestaan dat studenten/deelnemers die onze wedstrijden volgen (mogelijk) een opleiding op basis van het niet meest recente dossier, i.v.m. het jaar van instroom volgen.

Krijg ik hulpmiddelen voor de vakwedstrijden?

Toolkit
De Skills coördinator van jouw school ontvangt een Skills Heroes toolkit met het wedstrijdreglement, checklists, tips en adviezen. De toolkit en het wedstrijdreglement zijn ook digitaal beschikbaar en zijn te vinden in het downloadcentrum in het CRS.

Wedstrijdopdrachten
De Skills coördinator heeft ook toegang tot wedstrijdopdrachten die gebruikt kunnen worden in het voorbereidingstraject van Skills Heroes vakwedstrijden. Als student kun je hem/haar vragen om een oefenopdracht, zodat je kunt trainen voor jouw wedstrijd.

Communicatiemiddelen
De Skills coördinator heeft ook Skills Heroes communicatiemiddelen tot zijn/haar beschikking die gebruikt kunnen worden voor verschillende uitingen vanuit jouw school. Digitaal promotiemateriaal is beschikbaar op de pagina promotiemateriaal.