Van deelnemer tot expert tijdens EuroSkills

8 september 2020 | Blog, Team NL

Blog: interview met expert hotelreceptie Larissa van Ewijk

Zoals we in de vorige blog hebben kunnen lezen, staat een deelnemer er tijdens EuroSkills en WorldSkills niet alleen voor, hij of zij wordt ondersteund door een expert. Een coach voor de deelnemer en jurylid tijdens EuroSkills of WorldSkills. Larissa van Ewijk is expert van deelnemer Ashley Kouiss, hotelreceptionist. Wist je dat Larissa zelf oud-deelnemer is? Heeft ze iets aan die ervaring in haar rol als expert? En hoe traint een hotelreceptionist als hotels zijn gesloten door corona?

Je bent de expert van de wedstrijddeelnemer hotelreceptionist, hoe lang doe je dat al?
In 2018 heb ik voor het eerst de rol van expert mogen vervullen tijdens EuroSkills Budapest, Hongarije. Op weg hiernaartoe heb ik Jade (deelnemer hotelreceptie 2018, red.) mogen coachen en ondersteunen tijdens haar avontuur. Vorig jaar heb ik de rol van expert ook vervuld in Kazan, Rusland, tijdens WorldSkills. Toen heb ik Nohelis (deelnemer hotelreceptie 2019, red.) mogen coachen/ondersteunen op en tijdens haar weg naar de wedstrijden. Dit jaar zal ik, tijdens mijn derde jaar, Ashley Kouiss ondersteunen. De voorbereidingen voor EuroSkills Graz in Oostenrijk zijn nu in volle gang.

Je hebt zelf ook als deelnemer meegedaan aan vakwedstrijden. Heb je daar iets aan nu je iemand begeleidt tijdens de wedstrijd?
Dat klopt! Ik ben zelf Nederlands kampioen geworden in 2013, waardoor ik in 2014 naar EuroSkills Lille in Frankrijk mocht. Ik weet dus precies hoe een deelnemer zich voelt tijdens de wedstrijden. Daardoor kan ik deelnemers heel goed ondersteunen en begeleiden. Ik probeer ze zo te begeleiden dat ze alles uit zichzelf kunnen halen. Ze ervaren zoveel druk en spanning tijdens deze dagen, ze hebben die coaching echt nodig. Dat is één van de punten waar ik veel aan heb door mijn eigen ervaringen.

Wat was destijds de reden dat je de taak van expert op je wilde nemen?
Het was een hele eer toen WorldSkills Netherlands mij contacteerde om de rol van expert op mij te nemen. Ik heb geen moment getwijfeld om deze uitdaging aan te gaan. Eén van de redenen was dat ik door mijn eigen ervaringen direct wist dat ik een deelnemer goed kan helpen en coachen om het beste uit zichzelf te halen. Ook het jureren als expert sprak mij erg aan. Ik ben zelf ook jurylid geweest tijdens de afgelopen edities van het NK (tijdens Skills The Finals, red.) waardoor ik ben doorgegroeid tot wedstrijdcoördinator tijdens afgelopen Skills The Finals in Leeuwarden.

Wat houdt de rol van wedstrijdcoördinator in?
Ik was verantwoordelijk voor het schrijven van de wedstrijd en het van A tot Z organiseren van de wedstrijd op de vloer. Om de wedstrijd in een juiste balans te krijgen en ervoor te zorgen dat de meest excellente deelnemer met de gouden medaille naar huis gaat (en dan hopelijk mee gaat naar EuroSkills/WorldSkills), kon ik mijn ervaring als expert ook weer goed gebruiken.

Wat is je in al die jaren bijgebleven, wat is je mooiste herinnering?
Mijn mooiste herinnering is de dag dat ik Nederlands kampioen werd. Het heeft mij heel erg geholpen tijdens mijn verdere loopbaan. Mag ik er twee benoemen? Ook de dag dat WorldSkills Netherlands mij belde of ik de rol van expert op me wilde nemen is één van de mooiste herinneringen. Het team van Skills is als een familie, iedereen steunt elkaar en staat voor elkaar klaar. Dit zou ik echt niet hebben willen missen!

En toen kwam corona..  EuroSkills werd ruim 3 maanden uitgesteld. Hoe hebben jullie getraind toen alle hotels moesten sluiten? Dat was vast een uitdaging?
Het was inderdaad een uitdaging, vooral voor ons beroep, omdat dit een lange tijd stil heeft gelegen. Ashley en ik hebben veel contact gehad tijdens de ‘intelligente lockdown’. Onze focus lag op de theorie zoals night-audit reportages maken. Met Ashley heb ik inmiddels een duidelijke planning gemaakt om, nu het weer kan, meer praktijk te trainen. Ze is nu werkzaam in een hotel waardoor zij eigenlijk ook al elke dag aan het trainen is.

Wat staat er de komende tijd, tot januari, nog op het programma qua trainingsuren en onderwerpen?
Er staan in totaal nog veel trainingsuren op de planning. Ons doel? Om voor kerst alles getraind te hebben, zodat we hierna enkel nog een keer alles moeten doornemen voordat we naar EuroSkills Graz vertrekken. De trainingen zijn vanaf nu vooral op de praktijk gericht, je moet dan denken aan een check-in of check-out, maar ook reserveringen aannemen en hoe te anticiperen tijdens bijzondere momenten. Bijvoorbeeld calamiteiten zoals ontruiming of dronken gasten aan de balie.

Tot slot, wat zijn je verwachtingen van EuroSkills Graz?
De verwachting is dat Ashley het beste uit zichzelf kan halen. Ons doel is om de ‘medal for excellence’ te behalen (een medaille voor een bovengemiddelde prestatie, red.). Een gouden, zilveren of bronzen medaille is extra mooi meegenomen!

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Videos

Nieuwsbrief