Hoe ziet trainen voor een EK voor beroepen eruit in tijden van corona?

26 augustus 2020 | Team NL

Blog: interview met expert CAD-tekenen Ronald Schroevers

De Europese kampioenschappen voor beroepen, EuroSkills: Het evenement zou oorspronkelijk van 16 tot en met 20 september 2020 plaatsvinden. Maar door COVID-19 wordt dit verplaatst naar begin volgend jaar. Van 6 tot en met 10 januari 2021 zullen jonge vakmensen vanuit heel Europa de strijd met elkaar aangaan in het Oostenrijkse Graz. Voor het vak CAD-tekenen is dat Gerben Swart, student aan Scalda.

Tijdens EuroSkills en WorldSkills staat een deelnemer er niet alleen voor. Alle deelnemers worden ondersteund door een expert. Een coach voor de deelnemer, maar ook jurylid tijdens EuroSkills of WorldSkills. Maar, hoe traint de expert met zijn deelnemer in tijden van corona? Wat staat er de komende tijd nog op het programma en wat zijn de verwachtingen voor EuroSkills? Wij interviewden Ronald Schroevers om erachter te komen! Hij is werkzaam bij Scalda Techniek en Design Vlissingen, maar ook expert CAD-tekenen van Gerben.

Je bent de expert van de wedstrijddeelnemer CAD-tekenen, hoe lang doe je dit al?

Ik ben expert bij WorldSkills Netherlands sinds EuroSkills 2018 in Budapest, Hongarije. Afgelopen jaar (2019 red.) heb ik de rol van expert ook vervuld in Rusland tijdens WorldSkills Kazan.

Er komen veel Nederlands kampioenen CAD-tekenen vanuit Scalda. Wanneer begon dat succes?

De expert die deze taak voor mij op zich nam was Bob Kramer, hij is oud deelnemer en winnaar van EuroSkills Rotterdam. Het jaar daarna deed hij mee aan WorldSkills Calgary Canada 2009, daar won Bob brons, hij zat daarmee in de top 3 beste CAD-tekenaars ter wereld. Bob studeerde werktuigbouwkunde aan Scalda. Sindsdien heeft onze school bijna elk jaar een Nederlands kampioen gehad! Richard Grootjans, tevens Europees kampioen en 4e ter wereld. Maar ook Erik van Wijck en Rick Verboom, beiden Europees kampioen. Ike Vermeulen werd 2 jaar daarna Nederlands kampioen en 6e tijdens EuroSkills en 18e tijdens WorldSkills. Gerben Swart, de huidig Nederlands kampioen, studeert ook aan Scalda.


Ronald Schroevers met Team Netherlands deelnemer 2018 en 2019 Ike Vermeulen

Dat zijn mooie resultaten. Waar hebben jullie dat succes aan te danken? Wat is jullie geheim?

Ik heb zelf een bijzonder traject op school opgezet. Elke dinsdagavond ben ik met een groepje geïnteresseerde studenten aan het werk. Ik leid ze op om deel te kunnen nemen aan de kwalificatierondes (Skills Heroes red.) voor CAD-tekenen. Dit zijn 1e, 2e, 3e en 4e-jaars studenten. De studenten helpen elkaar en ik faciliteer en leer ze vernieuwingen uit het vak. Op dit moment zijn we bezig met 3D-inscannen en bewerken tot een 3D-model in Inventor, vanuit daar kunnen we vervolgens een 3D-model printen.

Elk jaar is er een select groepje studenten die echt geïnteresseerd zijn in deze extra training. Een van de huidige studenten in dit groepje is 1e-jaars, 16 jaar en komt op dinsdagavond tot 21:30 uur naar school. Ik breng hem dan naar de veerboot Vlissingen – Breskens, zijn ouders komen hem aan de overkant ophalen. Hij is omstreeks 22:40 uur thuis. De volgende ochtend heeft hij weer les op school vanaf 8:30 uur. Dat laat wel zien hoe gemotiveerd hij is om verder te komen in het CAD-tekenen traject.

Dit jaar ziet er natuurlijk even helemaal anders uit. Door corona is EuroSkills ruim 3 maanden uitgesteld. Trainen ging tijdens de ‘intelligente lockdown’ ook lastig, kan ik me voorstellen. Is dat nu nog het geval? Hoe heb je dat toen opgepakt en hoe zien de trainingen er nu uit?

Eigenlijk heb ik juist tijdens de periode met strenge coronamaatregelen goed kunnen trainen met Gerben, vooral in het 3D-scannen en 3D-printen. Ik heb de scanner opgehaald op school en aan Gerben gegeven om te kunnen oefenen. De 3D-printer heb ik naar mijn huis gebracht en we hebben daar de 3D-printopdrachten uitgevoerd. Let wel, uiteraard op 1,5 meter afstand. Gerben heeft in die tijd natuurlijk wel wat minder kunnen uitvoeren voor zijn stageopdracht in het bedrijf in verband met corona.

Gerben is nu bezig met nieuwe scantechnieken. Dat levert ook nieuw lesmateriaal op, wat we openstellen voor andere scholen, zodat zij er ook gebruik van kunnen maken. Er is eigenlijk een voortdurende kruisbestuiving gaande tussen vakwedstrijden en de vakopleiding.

Wat staat er de komende tijd, tot januari, nog op het programma qua trainingsuren en onderwerpen?

Zoals je hebt gezien zijn wij continu bezig met trainen. Gerben is deze week gestart met zijn HBO opleiding bij Avans in Breda. Hij moet even wennen aan de combinatie tussen trainen en een nieuwe opleiding, maar na de geplande bijeenkomst van Team Netherlands in Soest op 4 en 5 september gaan we weer volop trainen met oudere skills-opdrachten van WorldSkills en EuroSkills.

Tot slot, wat zijn je verwachtingen voor EuroSkills Graz?

We gaan voor GOUD! Of dat lukt moeten we afwachten.

De meeste landen trainen tegenwoordig erg veel. Wij zorgen dat onze studenten een breed pakket meekrijgen bij de opleiding werktuigbouwkunde. Het CAD-tekenen is daar slechts een onderdeel van. Andere landen trainen soms jarenlang uitsluitend op het onderdeel CAD-tekenen.

Meer lezen over CAD-tekenen en de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands? Lees het artikel Kwaliteitsimpuls voor opleiding via vakwedstrijden op MBO Today.

Connect:

Laatste nieuws

Kwalificatiewedstrijden Skills Talents van start!

157 scholen met 371 vakteams gaan de komende tijd de strijd aan om een finaleplaats voor Skills The Finals op donderdag 23 maart in de RAI Amsterdam. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn de eerste kwalificatiewedstrijden van Skills Talents gespeeld bij Albeda...

Nomineer jouw docent voor Skills Heroes Docenten Bokaal 2023!

Docenten die zich binnen Skills Heroes inzetten voor de talentontwikkeling en vakwedstrijden van hun studenten verdienen een groot compliment. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom reikt WorldSkills Netherlands tijdens de prijsuitreiking op...

Finalisten Elektrotechnicus gebouwen bekend

Deze week streden 13 studenten in de kwalificatiewedstrijd van Elektrotechnicus gebouwen om acht felbegeerde plekken in de landelijke finale. Deze vindt plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 maart in de RAI in Amsterdam. Wij danken IW Heerhugowaard, Wij Techniek en...

Philadelphia Zorg en WorldSkills Netherlands gaan samenwerking aan

Per november is Philadelphia Zorg wedstrijdpartner van de Skills Heroes wedstrijd Maatschappelijke Zorg PBSD. Het partnerschap betekent voor Philadelphia het 'meevieren' van mbo-meesterschap. “Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de meesterlijke zorgmedewerkers van...

Videos

Nieuwsbrief