Europees goud voor monteur mobiele werktuigen Pedro en zijn expert?

1 oktober 2020 | Team NL

We spraken Paul Dijkstra, expert ‘Heavy Vehicle Technology’, over de kansen van zijn Team Netherlands deelnemer Pedro Walhout. Paul is aan het woord over de manier van trainen, de betrokkenheid daarbij van oud-deelnemer Dinand en zijn verwachtingen van EuroSkills.

Je bent de expert van Pedro in de wedstrijd ‘Heavy Vehicle Technology’. Wat houdt deze wedstrijd precies  in?

De wedstrijd Heavy Vehicle Technology komt overeen met de opleiding “monteur mobiele werktuigen” in Nederland. Voorheen was dit altijd landbouwtechniek (trekkers en landbouwmachines), maar sinds 2016 is het beroepenveld breder getrokken. Nu wordt er bijvoorbeeld ook gerepareerd in ons vakgebied aan grondverzet machines, heftrucks, tuin&park en verhuurmachines. De opleiding sluit dus goed aan bij de EuroSkills discipline Heavy Equipment. Naast het repareren is ook het inspectie en onderhoud onderdeel van de opdracht.

Hoe vaak heb je inmiddels een deelnemer begeleidt en wat is de reden dat je deze taak op je wil nemen?

Vanaf 2012 ben ik betrokken bij het EuroSkills traject. Dit was ook de eerste keer dat het wedstrijdonderdeel landbouwtechniek mee deed. Vanuit de branchevereniging Fedecom hebben ze me toen gevraagd om dit op poten te zetten in de rol als ‘Chief Expert’ (hoofd jurylid, red.). Dat doe ik nu nog steeds. De begeleiding doen we wel altijd met ondersteuning vanuit het ROC waar de deelnemer zijn opleiding volgt. EuroSkills Graz wordt de 6e keer dat ik een deelnemer begeleid.

Hoe is het om elk jaar een andere student te begeleiden? Zitten er grote verschillen in de manier waarop je ze begeleidt en traint?

De manier van begeleiden is niet heel verschillend. Sommige deelnemers zijn gretig en nemen zelf initiatieven, andere moet je meer voeden met trainingsmogelijkheden en uitdagingen. Over het algemeen vinden we een weg maar een traject is nooit hetzelfde. Zo ook dit jaar. Pedro woont in Zeeuws Vlaanderen, ik kom uit Noord-Friesland. Dan lopen sommige zaken wel wat anders en steek je minder snel de koppen bij elkaar.

Hebben jullie kunnen trainen tijdens de lockdown? Zo ja: Hoe hebben jullie dat gedaan?

Nog niet veel, het uitstellen van het evenement in Graz kwam voor ons eigenlijk goed uit qua trainingsmogelijkheden. Pedro is werkzaam in de landbouwtechniek. Daar wordt het nu rustiger, omdat de oogst vordert en nu kan hij daardoor voldoende tijd vrijmaken voor de trainingen. Wanneer dat midden in de zomer had gemoeten zou dat vervelender zijn geweest.

De eerste trainingen staan gepland. Dat is onder andere een training op school, gegeven door de deelnemer van 2 jaar terug in Boedapest, Dinand Hekman.

Wat goed te horen dat Dinand nog betrokken is bij het trainingsproces. Wat staat er verder nog op het programma qua trainingsuren en onderwerpen?

Onder andere merktrainingen van Steyer tractoren en Liebherr graafmachines. Verder gaan we specifiek trainen voor Bosch Hydrauliek en veel veiligheid- en werkprocedure trainingen. Daar liggen de zwakke punten van de Nederlandse monteurs in het algemeen.

Tot slot, wat zijn je verwachtingen van EuroSkills Graz?

Met bronzen medailles tijdens EuroSkills Franchorchamps en Göteborg en goud tijdens EuroSkills Lille is er maar 1 plek waar we op inzetten. En dat is goud!

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief