Mbo’ers zitten niet stil

4 juli 2017 | Blog

De zomervakantie breekt weer aan. Een tijd waarbij iedereen graag geniet van de welverdiende rust en bijtankt voor een nieuw seizoen of schooljaar. Een tijd waar teruggekeken wordt op wat is gedaan en mensen voornemens maken voor na de vakantie.
Voor mij is de zomervakantie er een, waarin samen met het team van WorldSkills Netherlands de voorbereidingen van de vakwedstrijden voor het nieuwe seizoen worden gepleegd. Tevens is het een periode om alles gereed te maken voor WorldSkills 2017, in oktober in Abu Dhabi. Team NL met 28 mbo’ers en bijna evenzoveel experts en coaches gaan daar de Nederlandse vakmanschapseer hooghouden. De inzet: terugkeren met medailles en goede prestaties.
Deze 28 mbo’ers en hun begeleidings(teams) zitten tijdens de zomervakantie niet stil. Nu zitten de meeste mbo’ers sowieso niet stil en werken ze in vakantiebaantjes net zoals zoveel andere jongeren. Toch zijn deze 28 mbo’ers bijzonder. Bijzonder omdat ze uitverkoren en geselecteerd zijn mee te doen aan WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor beroepen. Bijzonder ook omdat ze zich uit de naad trainen voor een goede prestatie, terwijl de concurrentie moordend zal zijn omdat die ook allemaal voor eremetaal gaan.
Zonder enige uitzondering zie je bij al deze mbo’ers de gedrevenheid, de passie en het talent waarmee ze hun vaardigheden trainen en verder verbeteren. Sommigen nemen extra bijles Engels, omdat de opdrachten en de communicatie tijdens de wedstrijden ook in het Engels zijn. Dat doen trouwens enkele experts ook.  Een voorbereidingsplan opstellen, vaak meer dan 200 uur trainen, oude opdrachten oefenen, leren van oud-deelnemers, sparren met de mentor, nieuwe technieken leren, masterclasses volgen van meesters in hun eigen vak, extra –soms internationaal- stages lopen bij een leerbedrijf en meedoen met oefenwedstrijden in het buitenland. Dit zijn zo maar enkele voorbeelden van wat deelnemers van Team NL doen gedurende de zomermaanden tot aan oktober.
Dan heb ik het nog niet over die zes weekenden met teambuildingsbijeenkomsten vanaf april die ze samen met Team NL doen. Hoe ga je om met stress, hoe train je je mentale weerbaarheid, wat gebeurt er voor en tijdens een wedstrijd, hoe ga je een wedstrijd in en wat betekent het om in een vreemde omgeving en in een ander land te zijn? Hoe werk ik samen met mijn begeleiders en hoe sta ik de pers te woord? Allemaal leermomenten en vaardigheden die er ‘even’ bij komen, en die op de bijeenkomsten aan de orde komen. Ik geef het je daarbij te doen als je vanuit Heerlen of Groningen op een zaterdagochtend om 8.30 uur op een locatie ergens in het midden van het land wordt verwacht. Dan ben je een echte bikkel. Daar neem ik mijn petje voor af.
Kortom, mbo’ers en Team NL zitten niet stil en zijn derhalve een goed voorbeeld van talentontwikkeling. Wij met zijn allen, iedere sector, iedere branche, ieder bedrijf en iedere school die deze deelnemers vertegenwoordigen, mogen best trots zijn op het harde werk en doorzettingsvermogen van deze mbo’ers. Aan hen denk ik wanneer ik op een zomeravond stilletjes genietend in mijn tuinstoel zit. Mijmerend en hoopvol over goede resultaten in Abu Dhabi. Maar wat er daar ook gaat gebeuren, ik ben in ieder geval trots op hen en krijg energie van dit Team NL. Zij zijn het visitekaartje van het Nederlandse vakmanschap, toptalent en meesters in de dop.
Bestuur, medewerkers en ondergetekende van WorldSkills Netherlands wensen u een goede zomervakantie toe.
Jos de Goey

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief