Innovatie in het techniekonderwijs

16 oktober 2024 | Blog

Samenwerking stimuleren tussen bedrijfsleven en scholen via Skills vakwedstrijden

Voor de techniekbranche is vernieuwing van het onderwijs en het toepassen van laatste innovaties in beroepen belangrijk om de aansluiting met de snel veranderende arbeidsmarkt te behouden. Daarom organiseert Skills Heroes tijdens de kwalificaties van mbo-vakwedstrijden, ronde tafel gesprekken om te bespreken hoe onderwijs en beroepspraktijk elkaar kunnen versterken. Hierbij werken scholen en bedrijven nauw samen, met als doel te beoordelen of en hoe de laatste vakmatige ontwikkelingen op gebied van innovatie en duurzaamheid bij de vakwedstrijden kunnen worden toegepast.

Regionale samenwerking als sleutel

De rondetafelgesprekken richten zich daarnaast op het bevorderen van de samenwerking tussen scholen en bedrijven, veelal op regionaal niveau. Bedrijven hebben inzicht in de specifieke behoeften van de lokale arbeidsmarkt en kunnen scholen ondersteunen bij het afstemmen van hun onderwijsprogramma’s op deze eisen. Voor studenten betekent dit dat zij door de wedstrijden beter weten welke nieuwe kennis en vaardigheden nodig zijn in de praktijk. De Skills Heroes-wedstrijden bieden hen bovendien een podium om hun ontluikende vaktalenten te tonen, wat weer hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot en bedrijven inzicht geeft in het beschikbare vaktalent.

WorldSkills Netherlands als katalysator

WorldSkills Netherlands heeft een belangrijke rol in dit proces. Door wedstrijden zoals Skills Heroes en de rondetafelgesprekken te faciliteren, brengt WorldSkills scholen en bedrijven bij elkaar. Dit draagt bij aan het versnellen van de implementatie van technologische innovaties in het onderwijs en aan de versterking van het beroepsonderwijs in Nederland.

WorldSkills Netherlands fungeert zo als katalysator door trends en innovaties op te pikken en te vertalen naar betere wedstrijdopdrachten. Dat biedt weer kansen voor het Nederlandse onderwijs. Met de wedstrijden als voorbeeld en inspiratiekunnen scholen hun onderwijsprogramma’s aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen in beroepen. Op termijn komt dit de kwaliteit van het onderwijs en de concurrentiepositie van Nederland ten goede.

Innovatie en duurzaamheid staan centraal

Duurzaamheid & innovatie zijn een centraal thema in de rondetafelgesprekken en tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. De techniekbranche speelt een sleutelrol in de energietransitie Bedrijven die hierin vooroplopenwerken samen met scholen om studenten voor de wedstrijden te trainen met de nieuwste technologieën en oplossingen.

Een voorbeeld hiervan is de wedstrijd Autotechnicus, waarbij studenten afgelopen editie al werkten met de nieuwste modellen elektrische auto’s en vooraf training kregen bij de Pon Academy. Dit bood hen de kans om niet alleen de technologie te leren kennen, maar ook de duurzame impact van elektrische voertuigen te begrijpen. Elektrisch rijden zal de komende jaren een grote rol spelen in de autotechniek, en deze kennis is essentieel voor toekomstige technici.

Een ander voorbeeld is de wedstrijd Sanitair en Verwarmingstechnicus, waarin studenten tijdens Skills The Finals afgelopen maart met gloednieuwe warmtepompen aan de slag gingen en vooraf instructies hiervoor kregen. Warmtepompen zijn belangrijk voor de verduurzaming en door met deze nieuwe technieken te werken worden studenten op tijd klaargestoomd voor de snel veranderende arbeidsmarkt.

De weg vooruit

Zo levert de samenwerking tussen scholen en bedrijven bij de vakwedstrijden een bijdrage aan de toekomst van het techniekonderwijs. Door WorldSkills Netherlands in te zetten als verbindende schakel en Skills Heroes als platform en podium te gebruiken, worden impulsen gegeven aan het gebruiken van nieuwe vakontwikkelingen in het beroepsonderwijs. Studenten krijgen bovendien meer de kans te werken met de nieuwste technologieën, en bedrijven profiteren van goed opgeleide professionals die direct inzetbaar zijn.

Deze samenwerkingen rond innovatie en duurzaamheid helpen niet alleen het onderwijs, maar dragen ook bij aan een duurzamere toekomst. Skills Heroes is daarmee meer dan een vakwedstrijd: het is een springplank voor de technici van morgen.

“Studenten voelen de toegevoegde waarde van onze activiteiten ook. Door kennis te maken met de nieuwste technieken zien zij en hun begeleiders wat er in het beroep op hen af gaat afkomen.”

– Jetse de Vries, Learning Specialist Techniek, Pon’s Automobiel Handel/Academy

Connect:

Laatste nieuws

Recordaantal bezoekers bij Skills The Finals

74 mbo-studenten mogen zich vanaf vandaag de beste vakmensen van Nederland noemen! Op donderdag 20 en vrijdag 21 maart streden meer dan 600 finalisten om die titel, waarvan ruim 400 hun vaardigheden live demonstreerden tijdens Skills The Finals in RAI Amsterdam....

Verhalen over uitzonderlijke docenten

Dit is het tweede deel van de serie over de Docentenpluim, een bijzondere erkenning voor uitzonderlijke docenten die zich met passie inzetten voor hun studenten. In dit artikel lichten we opnieuw vijf genomineerden uit. Elke dag zetten docenten zich in om hun...

Vijf docenten in de spotlight!

In het mbo zijn er docenten die verder gaan dan lesgeven alleen. Ze inspireren, motiveren en begeleiden hun studenten met ongekende toewijding. Tijdens de prijsuitreiking van Skills The Finals wordt de Docentenpluim uitgereikt aan al de begeleidende docenten. Deze...

Videos

Nieuwsbrief