Erkenning voor prestatie en vakmanschap

19 december 2019 | Blog

Een hele eer is het, maar ook loon naar werken. Winnen van de Berg Award tijdens het ambassadeursgala is een bevestiging dat mijn teamleden en anderen waardering hebben voor de prestatie die ik heb neergezet op WorldSkills in Kazan: een negende plek bij elektrotechniek, het hoogste puntenaantal binnen het team en daarmee ‘best of nation’. Tegelijk is het een erkenning voor al die maanden –zeg maar jaren- van hard werken, trainen en doorzetten om een excellentere vakman te worden. Deelnemen aan twee nationale en twee internationale edities vakwedstrijden heeft mij als persoon en vakman gevormd én sterker gemaakt! Ik heb leren inzien wat ik met mijn wil en doorzettingsvermogen kan bereiken. Dan heb ik het nog niet over alle stress, tijdsdruk en ervaringen die je op NK’s, EK’s en WK’s krijgt, waarbij alles draait om zo hoog mogelijk scoren.

Had ik dit zelf kunnen bereiken? Nee, ik denk van niet. Maar wel met alle steun van mijn leerbedrijf Van der Sluis technische bedrijven, Johan van Dijk van opleidingsbedrijf IW, mijn trainer Johnny van Diermen en expert Erik Beldman, het Deltion College, WorldSkills Netherlands, mijn teamgenoten en niet in de laatste plaats van mijn familie. En dat in een periode waarin mijn moeder overleed. Ze waren er voor mij, steunden en geloofden in me.

Nu zoek ik als vakman altijd naar een oplossing en blijf niet hangen in moeilijkheden die ik tegenkom. Dat was zowel tijdens de wedstrijden als nu in mijn dagelijkse leven. Ik ben een snellere denker geworden, weet storingen snel(ler) op te lossen en heb vele nieuwe vaardigheden geleerd. Van het installeren en programmeren van Domotica systemen tot het gebruiken van frequentieregelaars. Deze verdieping, dat gun je elke mbo-student. Trots ben ik zeker op wat ik heb bereikt. Ik besef dat door het winnen van de Berg Award ik een symbool en voorbeeld ben voor andere jongeren: met een mbo-opleiding en vakwedstrijden kun je echt iets bereiken en erkenning krijgen.

Maar uiteindelijk kan iedereen dat. Je moet wel in jezelf geloven en ruimte krijgen om je te kunnen ontwikkelen. Dan komt het goed, want mbo’ers kunnen echt iets bereiken. Zonder het mbo staat Nederland stil! Daarom pleit ik dat docenten en praktijkleermeesters jonge mbo’ers het geloof en vertrouwen in eigen kunnen bijbrengen, hen ruimte geven fouten te maken en leren jezelf te verbeteren in je skills. Volgens mij is dat is wat scholen en bedrijven, bijvoorbeeld met vakwedstrijden, moeten doen. Dan krijgt erkenning voor prestatie en vakmanschap echt gewicht voor elke mbo’er!

Daar heeft elke werkgever ook profijt van. Je leert, durft en past als jonge vakprofessional met meer zelfvertrouwen net dat beetje extra toe in je werk. Ik doe dat tenminste. Moeilijke storingen zoeken en oplossen vind ik leuk. Als alles weer perfect loopt en de klant tevreden is, geeft mij dat voldoening. Daarom ben ik gestart met de opleiding Servicetechnicus, omdat je nooit uitgeleerd bent. Met nieuwe inzichten en ideeën kan ik meehelpen het bedrijf beter te maken en zich verder ontwikkelt. Dat blijf ik doen. Als we zo meer mbo’ers kunnen stimuleren in hun doen en denken krijgen we vanzelf meer vakmanschap en zal Nederland niet stil komen te staan.

Jasper Olthuis, elektrotechnicus gebouwen, winnaar Berg Award 2019.

Connect:

Laatste nieuws

Esther Weijenberg wint NK- Floral Art voor jonge professionals

Oud Skills Heroes kampioen bloembinder Esther Weijenberg is nog steeds aan de winnende hand! Op 7 en 8 september vond in Ede bij groothandelscentrum en veiling Plantion de landelijke finale plaats van het NK Floral Art, een initiatief van de brancheorganisatie VBW. Na...

Prinsjesdag 2021

Op 21 september starten wij Prinsjesdag traditiegetrouw in de Beauty- en welness salon Aveda The Hague. Politici bezoeken ook dit jaar de salon om hun haar en make-up ter verzorgen. Vertegenwoordiging mbo De Kamerleden en bewindslieden laten hun haar stylen en hun...

Host locaties kwalificatiewedstrijden bekend!

De kwalificatiewedstrijden van Skills Talents vinden aankomend jaar plaats op acht prachtige locaties in Nederland! Goed nieuws, vijf van deze host locaties zijn al bekend. Afhankelijk van de indeling gaan jouw leerlingen misschien wel strijden tijdens een...

Aankondiging Skills The Finals 2022

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt op 31 maart en 1 april 2022 plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun...

Videos

Nieuwsbrief