Als muziek in de oren

16 juni 2020 | Blog

Stagiairs bij Kwekerij Moors geven kleur aan paprika, Auping houdt thuiswerkende mbo-studenten bij het bedrijf betrokken en Sekurit Beveiliging helpt mbo-studenten aan vervangende stageplekken. Zomaar drie prachtige voorbeelden van bedrijven die zich ervoor inzetten dat studenten hun schooljaar kunnen afmaken of zelfs een diploma in de wacht weten te slepen.

We beschrijven deze voorbeelden omdat we als SBB aandacht willen vestigen op ons actieplan SBB Helpt, bedoeld om schooluitval te voorkomen en stages en leerbanen te behouden. Vast en zeker zag u op televisie ons campagnefilmpje over de tienduizenden studenten die staan te springen om verder te gaan met hun stage of leerbaan.

We doen dit niet zomaar. Meer dan ooit is het nodig om met scholen en erkende leerbedrijven de krachten te bundelen. Want nu en straks, als het leven na de crisis weer normaal wordt, hebben we al die goed opgeleide vakmannen en vakvrouwen keihard nodig – of het nu gaat om een mbo’er, een jongere uit het praktijkonderwijs of bijvoorbeeld een zijinstromer.

De crisis heeft nog een ander, waardevol, effect. Innovaties en technologische ontwikkelingen geven onverwachts extra vaart aan de veranderingen in beroepen. Denk ook aan de urgente aandacht voor duurzaamheid en milieu. Deze veranderingen vragen nog meer flexibiliteit, nog meer creativiteit en nog meer excellentie van onze toekomstige vakmensen.

Wat is de állermooiste manier om die bijzondere eigenschappen te laten zien? Dat zijn de vakwedstrijden, van Skills The Finals dicht bij huis tot WorldSkills, vaak op een onvergetelijke locatie ver weg. Leuke herinneringen heb ik bijvoorbeeld aan Nederlands Kampioen Bloembinden Carline Refuge, die afgelopen jaar samen met haar docent Annoeschka Turksema een evenement bij SBB opfleurde.

Carline wist op het WK in Kazan een prachtige medal of excellence te bemachtigen. De volgende uitdaging voor Team NL is EuroSkills in Graz. Ditmaal wens ik bloembinder Rik Masson heel veel succes. Net als bijvoorbeeld kapper Ynola Lommerse. Zal zij dit jaar op Prinsjesdag haar vaardigheden ook aan Haagse politici mogen demonstreren? Ik hoop het van harte!

Doorgaan met SBB Helpt en zorgen dat studenten, op weg naar een mooie toekomst, hun opleiding kunnen vervolgen. En tegelijk samen met WorldSkills Netherlands zorgen dat we kampioenen naar vakwedstrijden kunnen uitzenden en ze ook bij andere evenementen een welverdiend podium kunnen bieden. Die combinatie klinkt als muziek in de oren.

Hannie Vlug
directievoorzitter SBB

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief