CNC frezer

Wat is de wedstrijdopdracht?

Wedstrijdopdrachten verschillen per jaar. Om een idee te geven van de opdracht die studenten tijdens een voorronde, kwalificatiewedstrijd of finale uitvoeren geven we je een voorbeeld. Het hoeft dus niet zo te zijn dat jij of jouw studenten deze opdracht dit jaar krijgen.

Tijdens deze finale moet je twee producten programmeren en frezen. Je werkt geheel zelfstandig en krijgt in totaal 12 uur de tijd om de opdrachten uit te voeren

Wat doe je als CNC frezer?

Als CNC-frezer ben je werkzaam in een metaalbewerkingsbedrijf met high-tech machines en programmeer je producten. Op een computer maak jij de juiste gereedschapbewegingen aan die van een vierkant blokje het overtollige materiaal weghalen, om te komen tot het eindproduct. Dit doe je bijvoorbeeld met zachte kunststoffen, maar ook met moeilijk bewerkbaar materiaal zoals titanium. Afhankelijk van het materiaal en het product bepaal jij wat de beste manier van werken is. Nadat je het product geprogrammeerd hebt, maak je het. Dit doe je op machines die verschillende processen uitvoeren, zoals kamerfrezen, vlakfrezen, boren, tappen en afbramen. Tot slot controleer je aan de hand van de werktekeningen van de klant of het product aan alle eisen voldoet.

Voorronde CNC frezer

Voorrondes (periode mei-oktober) worden op school georganiseerd. Aan voorrondes mogen per vakwedstrijd zoveel studenten deelnemen als wenselijk. Winnaars van voorrondes hebben zich geselecteerd voor de volgende ronde. De landelijke kwalificatiewedstrijden. Voorronde-opdrachten worden gedownload vanuit het CRS en nemen ongeveer 1,5 tot 3 uur in beslag. De beoordeling wordt ingevoerd in het CRS. Zo wordt een eerlijke winnaar bepaald.

Studenten kunnen meer informatie over de voorrondes opvragen bij hun docent.

Kwalificatiewedstrijd CNC frezer

Voor ruim 70% van de kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes is een locatie en datum ingepland. Bekijk het overzicht hier. Na de zomervakantie vind je alle informatie op deze wedstrijdpagina.

Finale CNC frezer

In maart 2022 vinden de Skills Heroes finalewedstrijden plaats. Informatie hierover is nu nog niet bekend. Naar verwachting is hier na de zomer alle relevante informatie te vinden over de finalewedstrijd. Houd de website in de gaten.

CNC frezer wordt mogelijk gemaakt door:

Wedstrijden

Terug naar overzicht Skills Heroes wedstrijden