
Dit is Wouter Kamphorst, hij gaat strijden tijdens EuroSkills 2025 Herning in Denemarken in de vakrichting Boulanger!
Een gouden plak winnen in een vak dat je pas vier maanden geleden onder de knie begon te krijgen: het klinkt als een filmscript, maar voor Wouter Kamphorst uit Heerde is het gewoon realiteit. “Ja… een beetje… hoe zeg je dat? Onbegrijpelijk,” zegt hij met een glimlach.
Dat hij goud haalde bij Skills The Finals, kwam voor hem als een verrassing. “Vooral omdat ik van origine patissier ben. Maar ik doe nu iets met brood. Ik heb het in vier maanden ongeveer geleerd. En als je dan meteen goud haalt, dat is wel bijzonder. Ik had het zelf ook niet verwacht.”
Een oefenwedstrijd in Oostenrijk, met als beloning een nieuwe bijnaam
Zijn bijnaam? Die vertelt al net zo’n kleurrijk verhaal als zijn carrière. “Ik had een trainingskamp in Oostenrijk. Ik bestelde daar schnitzel met friet en daar moet mayo bij. Dat deed ik elke dag, zo ontstond die naam. De andere landen vonden het ook hilarisch. Ze hebben toen beloofd: ‘als je wint dan doen we allemaal een shirt met ‘Mr. Majo’ aan!’ Goede motivatie om te winnen.”
Zo’n internationaal trainingskamp blijkt niet alleen nuttig voor je skills, maar ook voor het groepsgevoel. “Je leert andere kandidaten kennen, ze doen allemaal ook mee aan EuroSkills. Dat breekt meteen het ijs.”
Banketbakker-DNA
Wouter komt uit een echte bakkersfamilie. “Mijn opa begon een banketbakkerij in Heerde in 1973. Rond 2000 namen mijn ouders het over, maar ze verkochten het later. Mijn vader werkt er nu nog steeds en ik ook. Op dit moment heeft de banketbakkerij geen rijskasten” zegt Wouter. “Jammer dat het nu niet in het bedrijf toepasbaar is, maar de werkgever wil er in de toekomst wel wat mee doen.” Zijn vader is apetrots op wat zijn zoon in korte tijd bereikt heeft.
Van patissier naar boulanger
Wouter rondde eerder al zijn opleiding patissier af. “Maar ik deed niet mee aan die wedstrijd. Mijn leraar zegt: van een goede banketbakker kun je een broodbakker maken, andersom niet.” De motivatie om te leren was er altijd al. “Mijn leraar zag hoe ik werkte en vroeg of het me wat leek. Ik vond het een interessant vak.”
Zijn deelname aan Skills The Finals werd uiteindelijk beoordeeld volgens de normen van de Boulanger-opleiding, en dat scheelt. “Ik denk dat ik die opleiding volgend jaar ga volgen. Maar mijn finale werd al beoordeeld volgens de Boulanger-normen, dus die telt mogelijk al mee voor mijn examen.”
Skills The Finals: spannend en spectaculair
De wedstrijddagen waren een belevenis. “De eerste dag was spannend, daar moest alles gebeuren. De tweede dag was relaxter.” Zijn showstuk was net zo vrolijk als zijn bijnaam. “Het thema was Legoland. Dus kleurrijk, iets hoogs en mooi versierd.” En of hij Legoland nog gaat bezoeken? “Misschien. Als sociale activiteit in Denemarken hoop ik. Zou leuk zijn.”
Zijn ouders waren uiteraard aanwezig bij de prijsuitreiking. “Ja, ze waren erbij. Trots. Ze gaan ook mee naar Herning. Alles is al geboekt.”
Op naar Herning
Wouter kijkt met gezonde spanning uit naar EuroSkills. Zijn Engels? “Engels is niet top, maar ik red me, via school krijgen we ook extra lessen Engels aangeboden.” En wat verwacht hij van de competitie? “Ik verwacht niet te veel. Maar mijn expert zegt: je moet gewoon eerste worden. Hij heeft vertrouwen in mij.”
Het meest kijkt Wouter uit naar de externe trainingen. “Mijn expert heeft een netwerk van mensen met veel ervaring.” En thuis trainen? Dat zit ook goed: “Niet in de bakkerij, want die heeft geen rijskasten. Maar we bouwen nu een eigen bakkerijtje in de schuur.”
Brood, passie en toekomst
Wouter volgt zijn opleiding aan het Deltion College, en woont in Heerde. “Kwartiertje rijden,” zegt hij nuchter. Vrije tijd heeft hij weinig. “Mijn werk is mijn hobby. Ik vind het een prachtig vak.” En als hij zijn ogen sluit en aan het EK denkt? “Dan zie ik vooral: hard werken. Maar ook veel gezelligheid, nieuwe ervaringen en misschien wel… weer goud.”
Expert
Deze kandidaat wordt begeleid door
Hiljo Hillebrand
