
Maud (19) begon als kind met koekjes bakken en schitterde op Skills The Finals met een vikingboot van chocola. Nu traint ze gericht – ook in Engels en suikertechniek – voor EuroSkills.
Als klein kind zat Maud al in de keuken, koekjes te bakken met haar moeder. “Nee het besef kwam later pas dat dit was wat ik wilde gaan doen, maar als je terugkijkt is dat eigenlijk geen verrassing, ik was er continu mee bezig.” Taarten, chocolade, creaties, het zat er al vroeg in. Nu maakt ze zich op voor iets veel groters: haar debuut op EuroSkills.
Eerste vonk in Lyon
Maud had vorig jaar nét de kwalificatie gemist. Ze werd tweede bij de voorronde bij Summa, en moest dus aan de zijlijn toekijken. Maar dat deed ze in stijl. “Ja klopt! Ik ging in Lyon mijn vriend Willem en vriendin Ginger (Team Netherlands deelnemers Boulanger & Patissier) aanmoedigen! Toen ik daar was dacht ik wauw, als ik hier ooit aan mee mag doen, dat zou wel echt super vet zijn.”
Lang hoefde ze niet te wachten. Dit jaar deed ze opnieuw mee aan de voorronde en won. De voorronde had een enorm sterk deelnemersveld. Ginger Brentjens, Nederlands kampioen patissier 2024 en voormalig Team Netherlands deelnemer deed ook mee. “Ginger en ik trainen samen! Dat is superleuk. Ze is een hele goeie vriendin en gaat mij richting EuroSkills ook helpen met trainen.”
Eerste keer Skills The Finals
Met haar kwalificatie op zak stond Maud in maart voor het eerst op Skills The Finals. Een belevenis, die ze niet snel vergeet. “Ja super spannend, ik wist echt niet wat ik meemaakte.”
Tijdens de wedstrijd werkte ze aan een showstuk van formaat: een grote Vikingboot van chocola. “Maar het was zo warm in de hal dat niks meer bleef plakken, het viel heel de tijd bijna om. Dat laatste uur had ik echt zoiets van dit gaat hem niet worden. Als ik nu ook terugkijk denk ik, wat heb ik dat laatste uur eigenlijk allemaal gedaan, ik weet het niet meer, het was zo stressvol en de tijd ging zo snel.”
De druk van het publiek hielp ook niet mee. “Ik had wel een beetje last van de aandacht ja. Je loopt enorm te stressen en iedereen staat te kijken en dan denk je echt van, ga allemaal maar gewoon even weg! Maar goed, uiteindelijk is dat ook wat het speciaal maakt. Dus je moet dat gewoon proberen uit te zetten en doorgaan.”
Emoties op de tribune
Natuurlijk waren haar ouders erbij om haar aan te moedigen. Maar die hielden het niet de hele tijd vol. “Nee haha! Ze waren supertrots maar ze vonden het ook ontzettend stressvol. Op het laatst zeiden ze ‘we lopen even weg want we vinden het niet fijn om Maud zo in de stress te zien!’ Maar uiteindelijk natuurlijk super blij!”
Ook haar vriend Willem was aanwezig én goed te horen. “Ja hij was super trots! Hij stond zo te schreeuwen, ik dacht, zo heb ik hem nog nooit gehoord!”
Focus op eigen pad
Met EuroSkills in aantocht is Maud druk met de voorbereidingen “Ik ben naar Finland geweest voor een oefenwedstrijd, daar heb ik vijf deelnemers uit andere landen leren kennen. Dat was een supertoffe ervaring! Het is tof om te weten wie er heen gaan, maar ik wil gewoon bij mezelf blijven. Focussen op mijn eigen ervaring.”
Trainingsweken met suiker en Engels
De voorbereidingen voor EuroSkills zijn inmiddels begonnen. “Ja ik ben daar nu al mee bezig. Ik ga met de trainer beginnen en we doen dan zoveel mogelijk in het Engels. Om ons ook daarop voor te bereiden.” Ook werkt ze aan technieken die nieuw voor haar zijn. “Ik ga samen met Ginger, Tommas van Rossum, Luc Jans & Jeroen Goossens vooral trainen op suiker technieken zoals suiker trekken, blazen en gieten want dat is iets wat ik nog nooit heb gedaan, en dat komt wel terug in de internationale wedstrijd.”
Met haar focus, haar ervaring op Skills The Finals en de steun van vrienden en familie, staat Maud stevig in haar schoenen. Of beter gezegd: in haar keuken. Klaar om Europa te laten zien wat ze kan.
Expert
Deze kandidaat wordt begeleid door
Cees Bakker
