Wat is de LOB Experience?

Skills The Finals is met ruim 60 vakwedstrijden een showcase van vakmanschap en talent, maar biedt ook een waardevolle gelegenheid voor jongeren om zich te oriënteren op hun eigen loopbaanontwikkeling. De LOB Experience biedt ruim 90 activiteiten om beroepen te kunnen zien, beleven en ervaren! De activiteiten zijn verdeeld onder negen verschillende werelden. Maar hoe weet je welke werelden jouw leerlingen het meest aanspreken? 

De LOB Experience begint daarom dit jaar al in de klas. Jongeren maken voorafgaand aan het event een test om hun interesses in kaart te brengen. Hiermee worden ze ingedeeld in zes verschillende types, zoals de creatieveling of de ondernemer. Bij elk type passen 3 verschillende beroepenwerelden. Door zich vooraf al te oriënteren, kunnen jongeren beroepen uitproberen die echt bij hun interesses en kwaliteiten aansluiten. Na het evenement wordt de ervaring besproken in de klas en kan de uitkomst worden gebruikt voor het loopbaandossier. 

Alle stappen worden ondersteund door een lesbrief. Download het lesmateriaal. 

1: Start in de klas

Voorafgaand aan de LOB Experience kunnen leerlingen en studenten een interessetest doen. Hiermee ontdekken ze op ze bijvoorbeeld een onderzoekend type zijn, de ondernemer of juist een doener. De test is in één lesuur te behandelen. Zo gaan jullie voorbereid naar Skills The Finals, want hier zijn negen verschillende beroepenwerelden te ontdekken, waarbij elk type gelinkt is aan drie werelden.

Welk type ben jij?

Het artistieke type

“de creatieveling”

Het realistische type

“de doener”

Het explorerende type

“de onderzoeker”

Het ondernemende type

“de overtuiger”

Het conventionele type

“de organisator”

Het sociale type

“de helper”

2: Bezoek de LOB Experience

Bekijk beroepen en doe mee aan tal van activiteiten en challenges zoals straten maken, huisjes bouwen, stijgerklimmen, een graafmachine bedienen, kraak een kluis, hack een website, doe mee aan een hololens battle en race op de Audi-simulator, test je uiterlijke verzorgingskills, draai pillen, werk mee in een mini-restaurant en doe mee aan diverse VR-challenges.

Jongeren schrijven in een boekje over hun bevindingen. En wanneer ze 10 verschillende activiteiten hebben gedaan? Dan ligt er een verrassing klaar bij vertrek!

De werelden
3: Nabespreken

Terug in de klas gaan jullie de ervaringen bespreken om de cirkel rond te maken. Hiervoor gebruiken jongeren het boekje met hun bevindingen. Wat is er ontdekt, welke richting sprak het meest aan, komen de interesses en talenten overeen met de beroepen die aanspreken?

Waarom?

De LOB Experience én een bezoek aan Skills The Finals levert een onvergetelijk leuke en interessante dag op voor jong en oud! Deelname aan de LOB Experience kan worden opgenomen in het loopbaandossier van je leerling of student. Leerlingen en studenten krijgen door deelname aan de LOB Experience meer inzicht in wie ze zijn, waar ze goed in zijn en wat hun beste vervolgstap is. 

Activiteiten

Net als in de echte wereld wordt de praktijk van beroepen nagebootst, zodat jongeren blijvende ervaringen opdoen die te gebruiken zijn voor hun school- en studiekeuze en loopbaandossier. Onderstaande activiteiten werden vorig jaar aangeboden, het geeft een beeld van welke beroepen jongeren kunnen uittesten. De nieuwe activiteiten worden hier medio februari weergegeven.

Yay or nay? Hoe gastvrij ben jij?

Yay or nay? Hoe gastvrij ben jij?

Do you have what it takes? Weet jij hoe jij jouw gast zo gastvrij mogelijk kan ontvangen? Test het uit bij het Gastvrij dilemmaspel! Aan de hand van een aantal dilemma’s (verpakt in vragen) strijden twee a drie deelnemers tegen elkaar en wie weet ben jij wel de ideale...

Lees meer
Zorg in de toekomst

Zorg in de toekomst

Met zorgtechnologie kunnen we de zorg niet alleen verbeteren, het is ook nog leuk! Bij Zorg in de Toekomst vind je allemaal verschillende gadgets die in de zorg worden gebruikt. Werk samen zodat de CRDL geluid gaat maken of speel met een groep op de belevenistafel.

Lees meer
Upgrade jouw nagellak skills!

Upgrade jouw nagellak skills!

Verbeter jouw nagellaktechnieken! Leer van de toppers van de opleiding Schoonheidsverzorging dé tips & tricks om jouw nagels écht te laten shinen. En na al dat handwerk verwen je jouw handen met een heerlijke handmassage in de schoonheidssalon.

Lees meer
Versla jij de quizmaster?

Versla jij de quizmaster?

Wat weet jij over een onderwijsassistent of pedagogisch medewerker? Durf je het op te nemen tegen andere bezoekers om te zien hoe hoog je scoort? Samen met een Quizmaster ontdek je het! Misschien win je ook wel een prijs…

Lees meer

Bezoeken

Wil je met je klas aanwezig zijn?