Na maanden van intensieve voorbereiding is de strijd om de Europese titel begonnen. Dylan Heidemann, deelnemer aan de wedstrijd Cooking (Kok), blikt terug op de eerste wedstrijddag. Een dag die vooral begon met zenuwen en jezelf settelen. “Het begon met heel veel zenuwen vooral,” vertelt Dylan. “Dat merk je ook wel aan het begin van de wedstrijd, je moet even de keuken leren kennen. Echt even jezelf settelen op de wedstrijdvloer. Even wennen aan de twintig juryleden van alle verschillende landen die telkens langslopen haha.”
“Als je er eenmaal inzit dan gaat het wel prima!”
Ondanks de spanning kon Dylan uiteindelijk met een goed gevoel terugkijken op zijn prestaties. “Als je er eenmaal inzit dan gaat het wel prima! Het was niet perfect, maar ik denk dat ik wel heel tevreden kan zijn over de eerste dag.” De weg naar EuroSkills was intensief en vergde veel discipline en doorzettingsvermogen. “Je hebt maar vanaf maart tot nu om je voor te bereiden… Nee wacht, nog korter, want je krijgt de opdracht pas later! Dus dan moet je de hele tijd volledig gefocust zijn om hier naartoe te trainen. En ondertussen werk je natuurlijk ook nog, dus het is allemaal wel veel.”
Toch levert die druk ook veel op. “Ik denk dat je heel veel stappen maakt qua niveau, qua koken. Door alle trainingen kom je echt veel verder. Je merkt dat je echt gegroeid bent in je niveau. Maar ik denk ook dat je er mentaal veel sterker uit komt, want je maakt echt lange dagen.” Die mentale groei ziet Dylan ook bij zichzelf: “Je merkt gewoon dat je als er iets niet goed gaat, dat je iets makkelijker kan herstellen. Dat je dingen wat beter kan hebben. Dat je langere dagen kan maken. Minder snel vermoeid raakt. Dat vooral.”
Dit alles klinkt eigenlijk gewoon als topsport, toch? “Nou ja, haha, dat zou ik zelf nog niet zeggen!”
“Het lijkt me heel mooi om de mensen die hier voor me zijn trots te maken.”
Voor Dylan draait zijn deelname niet alleen om prestaties, maar ook om de mensen om hem heen. “Natuurlijk voor een goed resultaat, maar het lijkt me heel mooi om de mensen die hier voor me zijn trots te maken.” Zijn supporters zijn in groten getale meegereisd naar Herning. “Mijn familie is er, mijn ouders, broer, mijn vriendin. Maar ook de chef van mijn werk die is er, en zijn vrouw ook. Die zijn de hele week hier om mij te supporten en te ondersteunen. En die wil ik vooral trots maken.” En alsof dat nog niet genoeg is: “Oh en natuurlijk is mijn docent van school er ook!”
Kunst op een bord
Dylan ziet koken echt als kunst. “Ik vind het gewoon heel mooi als je begint met een rauw product. Gister kregen we bijvoorbeeld een hele snoekbaars binnen. En ik vind het gewoon heel mooi om te zien hoe je van die hele snoekbaars uiteindelijk een creatief mooi gerecht op het bord laat verschijnen. Soms lijkt dat echt op kunst. En dat het echt van niks naar een supermooi iets gaat.”