SKILLS

The Road to Excellence

Nu te zien op YouTube

Hi! Leuk dat je er bent en meer info wil over Skills. Met de serie ’Skills – The road to Excellence’ hebben we een achtdelige serie gemaakt die je laat zien wat er op je af komt wanneer je deelneemt aan de Skills wedstrijden, van de kwalificaties tot aan Skills The Finals. Check de video’s en zie wat deelname jou zou kunnen opleveren!

Kan ik ook meedoen?

Bezoek ons evenement

Skills – The Road to Excellence seizoen 1:

De thema’s

In elke aflevering behandelen we een thema. Wil je meer over een van de onderstaande thema’s weten? Check zeker de bijbehorende aflevering!

Duurzaamheid

Ondernemen

Toekomst

Kwaliteit

Vakmanschap

Creativiteit

Duurzaamheid

Duurzaamheid, dat is echt hot nu hè. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Het komt er op neer dat we zó wonen, werken en produceren dat het goed is voor onze aarde en daarmee voor de generaties na ons. Want als we doorgaan zoals nu, raakt de aarde uitgeput. We moeten hem juist leefbaar houden. 

Duurzaam zijn kan altijd en overal! Met duurzame energie, duurzaam voedsel maar ook in de branche waar jij straks gaat werken wordt verduurzaamd. En dat merk je als het goed is ook al tijdens je opleiding. 

Ondernemen

Als je straks bent afgestudeerd, kan je voor een baas gaan werken, maar je kan ook voor jezelf beginnen. Dat is de laatste tijd populair. Veel jongeren hebben nu al een eigen bedrijf, weet je hoe dat komt? Als het minder gaat met de economie, begin je eerder met ondernemen, omdat je minder makkelijk een baan kan vinden. En als je jong bent -woon je vaak nog thuis, dus je zet een bureautje neer, of bouwt de garage om en klaar. Of je werkt bij de klant zelf. Zo heb je ook geen hoge kosten. De drempel om voor jezelf te beginnen is veel lager als je jong bent. Of iedereen ondernemer kan worden? Ja. In principe wel, maar of het altijd een succes wordt; dat ligt aan je skills!

Toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet weet niemand, toch? Hoewel, trends kunnen we al wel redelijk voorspellen. We gaan groener en duurzamer leven -robotten kunnen straks steeds meer -de online verkoop zal nog groter worden. Maar wat kan je daarmee? Het is handig om te weten, welke vakgebieden populair worden bijvoorbeeld: -zijn die allemaal heel technisch? Waar moeten opleidingen zich op focussen? -gaan we nog wel naar school? Of doen we in de toekomst alles met vr? En als we kijken naar het vak van verpleegkunde: zijn er straks nog wel ziekenhuizen? Of blijven patienten thuis, gekoppeld aan allemaal apps? Dan komen we weer bij de skills. En denk je; das toch allemaal toekomst muziek? Nee – die toekoms begint nu!

Kwaliteit

Kwaliteit leveren in dingen die je maakt en dingen die je doet. Want ja, er zijn vast ook heel veel anderen die hetzelfde doen als jij. Met kwaliteit kan je het verschil maken. Dat het echt goed is, het lang meegaat, er geen fouten inzitten, dan komen mensen bij je terug. En tevreden klanten, zorgen weer voor nieuwe klanten. Daarnaast is het toch ook voor jezelf veel fijner als je je werk echt met zorg en aandacht doet. Niet zomaar iets afraffelt. Er zijn natuurlijk nog meer factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit: de ingrediënten die je kiest, de machines waar je mee werkt, het proces dat je volgt. 

 

Vakmanschap

Dat is dat je heel bekwaam bent in een vak en ook heel kundig. Je bent dan bezig met heel precies handwerk. Zoals een timmerman, metselaar, slager, hovenier. Die beroepen zijn vaak ambachten en al eeuwenoud. De vaardigheden die je toen nodig had, leerde je in de praktijk. Je kwam dan bij een meester in de leer, zo heette dat. Je was dan leerling. Nu ga je naar school en ben je student. En leer je nog steeds in de praktijk. Er is alleen wel een verschil met vroeger. De techniek en de manier waarop we nú leven verandert zo snel: je moet je vakkennis wel steeds actueel houden. Kwaliteit, focus en flexibiliteit zijn belangrijk voor hedendaags vakmanschap. 

Creativiteit

Creativiteit is het creëren van iets nieuws – liefst nuttig èn verrassend! Sommigen denken dat creativiteit heel belangrijk wordt, in het oplossen van de problemen waar we nu mee te maken hebben in de wereld. Zoals het mileu, gezondheidszorg en armoede. Dat creativiteit dé skill wordt van de 21e eeuw. We hebben inmiddels wel heel veel kennis van alles, maar het gaat er om hoe we al die kennis nu creatief met elkaar kunnen verbinden. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan had iemand bijvoorbeeld bedacht om spiegels in woestijnen te plaatsen, die daarmee zonlicht en warmte terugkaatsen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Creatief toch? 

Volg WorldSkills Netherlands: