Wat zijn WorldSkills en EuroSkills?

Wat is het?

WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills het Europese kampioenschap voor beroepen. De deelnemers van Team Netherlands hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.

Om het jaar wordt het WK voor beroepen georganiseerd. De editie van 2019 vond plaats in Kazan, Rusland. WorldSkills 2021 is in Shanghai, China. Het EK vind plaats in het jaar dat WorldSkills niet gehouden wordt. De komende editie van EuroSkills is in 2020 in Graz, Oostenrijk.

Waarom zijn er vakwedstrijden?

Vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap. Ook bevorderen ze vaktrots en de talentontwikkeling van jonge vakmensen.

 • Jongeren enthousiast maken
  Vakwedstrijden vormen een middel om jongeren enthousiast te maken voor beroepen waarbij met hoofd én handen gewerkt wordt.
 • Vaktrots verhogen
  Vakwedstrijden verhogen ook de vaktrots. Het is van groot belang dat vakmensen trots kunnen zijn op hun opgebouwde kennis, vaardigheden en het werk dat zij ermee verrichten. Door deelname in Team Netherlands krijgen jonge Nederlandse vakmensen een ambassadeursrol. Bovendien hebben ze een voorbeeldfunctie voor andere jonge vakprofessionals.

EuroSkills 2020

Dit jaar vindt EuroSkills plaats in Graz, Oostenrijk.

 • Is het team al bekend?
  Team Netherlands heeft na de finales van de Skills Heroes vakwedstrijden vorm gekregen. Bekijk het team voor EuroSkills 2020 hier.
 • Beroepen
  Tijdens EuroSkills 2020 gaan ongeveer 600 deelnemers de strijd met elkaar aan in 25 verschillende beroepen.

Hoe kan ik het evenement bezoeken?

Voor de wedstrijden in Graz zal de reispartner van WorldSkills Netherlands een supportersreis samenstellen om Team Netherlands aan te moedigen.

 • De reisdatum
  Het evenement vindt plaats van 6 t/m 10 januari 2021.
 • De reissom
  Anko Reizen verzorgt de supportersreizen voor Team Netherlands, de experts, de genodigden en de grote schare Oranje supporters, zodat zij niets hoeven te missen van dit prachtevenement. U kunt uw reis hier boeken.

Wie vormen het team?

Bekijk de deelnemers van Team Netherlands 2020

Locatie