Wat zijn WorldSkills en EuroSkills?

Wat is het?

WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills het Europese kampioenschap voor beroepen. Elk jaar wordt er een EuroSkills of WorldSkills editie georganiseerd. De deelnemers van Team Netherlands hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.

WorldSkills 2022 is in Shanghai, China. Het EK vind plaats in het jaar dat WorldSkills niet gehouden wordt. De komende editie van EuroSkills is in 2023 te St. Petersburg, Rusland.

Waarom zijn er vakwedstrijden?

Vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap. Ook bevorderen ze vaktrots en de talentontwikkeling van jonge vakmensen.

 • Jongeren enthousiast maken
  Vakwedstrijden vormen een middel om jongeren enthousiast te maken voor beroepen waarbij met hoofd én handen gewerkt wordt.
 • Vaktrots verhogen
  Vakwedstrijden verhogen ook de vaktrots. Het is van groot belang dat vakmensen trots kunnen zijn op hun opgebouwde kennis, vaardigheden en het werk dat zij ermee verrichten. Door deelname in Team Netherlands krijgen jonge Nederlandse vakmensen een ambassadeursrol. Bovendien hebben ze een voorbeeldfunctie voor andere jonge vakprofessionals.

WorldSkills 2022

 

 • Is het team al bekend?
  Team Netherlands wordt na de finale van Skills Heroes 2022 bekendgemaakt. De finale vindt plaats tijdens het beroepenevenement Skills The Finals 2022.
 • Wanneer?
  De 46ste editie van WorldSkills vindt plaats in Shanghai van 12 tot 17 oktober 2022.

Hoe kan ik het evenement bezoeken?

Voor internationale wedstrijden stelt onze reispartner Anko Reizen een supportersreis samen om Team Netherlands aan te moedigen. De reis is nu nog niet te boeken.

 • De reisdatum
  Het evenement vindt plaats van 12 t/m 17 oktober 2022.
 • Voor wie?
  Anko Reizen verzorgt de supportersreizen voor Team Netherlands, de experts, de genodigden en de grote schare Oranje supporters, zodat zij niets hoeven te missen van dit prachtevenement. 

Wie komen er in het team?

Meer informatie over meedoen

Locatie