Meedoen aan WorldSkills of EuroSkills

Hoe kan ik meedoen?

Als je in de toekomst een plek in Team Netherlands wilt, moet je eerst deelnemen aan de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo, Skills Heroes. Hoe gaat dat precies?

Je begint met een voorronde op school. Als je doorgaat, doe je eerst mee aan een kwalificatiewedstrijd voordat je eventueel naar de finale gaat. Als je bij de finale van Skills Heroes een gouden medaille wint, maak je de meeste kans om je te kwalificeren voor WorldSkills of EuroSkills. Wanneer de nummer 1 niet voldoet aan enkele eisen, maakt de zilverenmedaillewinnaar kans op een plek in Team Netherlands. Met de kandidaten voor Team Netherlands vindt eerst nog een intakegesprek plaats. Na een positief gesprek behoor je tot het team en kun je beginnen met je trainingen!

Waarom meedoen?

Elk jaar strijden rond de 1.300 vakmannen en vakvrouwen in wedstrijdvorm om de titel van beste vakman of vakvrouw ter wereld of van Europa. Een felbegeerde titel, die al zestig jaar met veel enthousiasme en inzet wordt verdiend door de beste vaktalenten die er op deze aardbol rondlopen. Dit is natuurlijk de belangrijkste reden om zelf mee te willen doen.

En verder? Je maakt een hele toffe ervaring mee, ontwikkelt een sterke band met de andere deelnemers van Team Netherlands, bouwt een internationaal netwerk op én leert heel veel van je beroep. Kortom, een opstap naar de top in jouw vakgebied!

De Skills-evenementen

Vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap. Ook bevorderen ze vaktrots en de talentontwikkeling van jonge vakmensen. Daarom organiseert WorldSkills Netherlands in Nederland de vakwedstrijden Skills Talents en Skills Heroes. En daarom organiseert WorldSkills International om het jaar WorldSkills en WorldSkills Europe om het jaar EuroSkills.

Tips voor de winst

Om de beste in je vak te worden ga je de strijd aan met andere deelnemers. Dat geeft soms best wat spanning! Hoe win je de finale van WorldSkills of EuroSkills?

  • Zenuwen onder controle houden
    Lees de wedstrijdopdracht bij de start van de wedstrijd goed door. Dit helpt om je zenuwen onder controle te houden omdat je weet wat er van je verwacht wordt.
  • Zorg dat je de regels kent
    Stel je op de hoogte van de regels van de vakwedstrijden. Deelnemers mogen bijvoorbeeld niet praten met bezoekers van het evenement, dat kan zorgen voor puntenaftrek.
  • Vertrouw op jezelf
    Vertrouw op dat wat je kan en laat je niet afleiden of in verwarring brengen door (het werk van) anderen.

Team Netherlands

Bekijk wie er eerder in jouw vakgebied deelnam