Iedereen wint met vakwedstrijden

Terugblik Skills The Finals
20-22 maart 2019, RAI Amsterdam

Skills the Finals 2019

WorldSkills Netherlands organiseerde van 20 t/m 22 maart Skills The Finals 2019 in RAI Amsterdam. Dit is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO Raad en SBB onder de noemer ‘Dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs. Daarmee wordt het belang van beroepsonderwijs voor de maatschappij breed onder de aandacht gebracht.

Voor het beroepenevenement Skills The Finals 2019 was er een nauwe samenwerking met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

“Trots, lef en vertrouwen, dat zijn de drie woorden waar het ministerie voor staat in haar mbo-agenda de komende jaren en die je hier in de RAI ziet op de nationale kampioenschappen voor beroepen. Deze wedstrijden zijn een inspiratiebron voor iedereen. We vinden het belangrijk dat ze er zijn.”

Minister Ingrid van Engelshoven tijdens de prijsuitreiking van Skills The Finals

 “Het past in onze lijn van het bieden van onderwijs op maat om onze studenten extra uitdaging aan te bieden om zo boven zichzelf uit te stijgen. Deelname aan vakwedstrijden, waarbij onze uitblinkende studenten voorbereid worden om aan Nederlandse kampioenschappen mee te doen, past daar helemaal bij.”

 
Jan-Pieter Janssen, voorzitter College van Bestuur CITAVERDE College over het meedoen aan  vakwedstrijden. Citaverde College organiseerde op 14 februari jl. in het Dierenbeschermingscentrum in Born de nationale finales voor dierverzorging en dierenartsassistent (paraveteriniar).

“Dit beroepenevenement is niet alleen belangrijk voor jongeren vanwege hun LOB-traject of voor finalisten om hun vakmanschap verder te verbeteren. Hier zie, voel, proef en doe je letterlijk beroepen. Jonge vmbo’ers ontdekken wat ze willen worden of kunnen en worden uitgedaagd. Mooi om te zien. Ook een meerwaarde is, dat Skills The Finals een kennisverrijking en –uitwisseling biedt voor docenten met het bedrijfsleven. Ze ontmoeten en spreken elkaar, en het onderwijs ziet de nieuwste technieken en materialen. Bedrijven zien aankomende, enthousiaste nieuwe werknemers in actie ziet hun echte talenten laten schitteren.”

Sven Asijee, directeur OTIB

“Trots. Dat is wat dit uitstraalt, een brok trots. Megagaaf dat ik drie dagen heb ik mogen rondlopen en genieten van al het moois wat het mbo voor het bedrijfsleven te bieden heeft. Heb zelfs een kijkje achter de schermen mogen nemen hoe dit event van WorldSkills Netherlands en enkele wedstrijden in elkaar steken, worden georganiseerd en beoordeeld. Daar neem ik echt mijn petje voor af! Wat een logistieke organisatie en wat een teamspirit. Bij de organisatie maar ook bij allen teams van de scholen. Als docent wordt je toch supertrots als jouw student zo iets weet te presteren. Dat straalt af op jezelf en op jouw school.”

 
Dirk Megens leraar van het jaar mbo en docent bij ROC Nijmegen

“Eigenlijk vreemd om het nu van deze kant te zien. Vorig jaar deed ik nog mee. Nu kijk in achter de schermen van Skills The Finals en werk ik mee. Dat is ook vet! Ik zie dat er meer komt kijken dan bij de wedstrijden zelf; wat een organisatie! Ik heb rondleidingen gegeven, de informatiebalie bemenst, vragen beantwoord, mensen van mijn school gemotiveerd of van tips voorzien en via social media het evenement verslagen. Super vet!”

 
Roy Scheffers, Skills-kampioen kok 2018, lid Team NL 2018 en oud-student ROC de Leijgraaf, nu werkzaam bij restaurant Versaen in Ravenstein

“We kunnen niet zonder mbo’ers , ook niet in Amsterdam! Het metselwerk aan de grachten, onze creatieve industrie; het zijn allemaal mbo’ers die het doen. Daar zijn we supertrots op in Amsterdam. Daarom ook dat we het fijn vinden dat Skills The Finals hier in de RAI is.”

 
Simone Kukenheim, wethouder onderwijs, gemeente Amsterdam.

“Bij de vakwedstrijden loopt het talent van Nederland dat we broodnodig hebben. Dit is een superevent dat ikzelf voor geen goud zou willen missen; megabelangrijk en retegoed voor studenten, het mbo én het bedrijfsleven.”

 
Ton Heerts, voorzitter MBO Raad en duo-voorzitter SBB tijdens de prijsuitreiking van Skills The Finals

“Echt een topdag gehad bij Skills The Finals! Een dag die precies staat waar ik als Landelijke Ambassadeur mbo voor sta: alleen maar positiviteit en de crème de la crème van ons Mega Belangrijk Onderwijs studenten. Vereerd was ik om op het podium te mogen staan en medailles uit te reiken. Dan voel ik hoe trots ik op het mbo ben en hoe positief ik over het mbo ben.”

 
Desiree Hernandez, Landelijke Ambassadeur mbo. Haar fotoblogs en vlogs waarin ook Skills The Finals aan bod komt, kun je volgen op youtube.com/ditismbo

“14 kanjers van De Leijgraaf namen deel aan de finale Skills Heroes en kwamen thuis met éénmaal goud, tweemaal zilver en viermaal brons. Waarin een klein ROC groot kan zijn!”

 
Peer van Summeren, voorzitter College van bestuur ROC De Leijgraaf op Linkedin

(v)mbo-wedstrijden waarvan 48 in de RAI en 17 op externe locaties

aan m2 wedstrijd- en activiteitenoppervlakte in RAI Amsterdam

bezoekers, waarvan 9000 deelnemers aan de LOB- Experience

mensen bij de prijsuitreiking waarvan 500 Skills Talents en 2.250 Skills Heroes

Wist je dat er…

 • Meer dan 50 LOB-Experience activiteiten waren?
  voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten
 • Meer dan 200 bussen van (v)mbo-scholen aankwamen?
  voor LOB-Experience en vervoer (v)mbo-finalisten
 • 195 sponsoren het evenement mede mogelijk maakten?
  Bekijk het sponsoroverzicht
 • Meer dan 80 transport- en vrachtauto’s met materialen werden gelost?
  140 transporten in en 120 transporten uit

Ervaringen van de finalisten

“Ik heb mij goed voorbereid op de wedstrijddagen en daardoor weet ik een beetje wat ik kan verwachten. Zo heeft de oud-skills kampioen schoonheidsspecialist van 2018, Ivana Sneujink, mij  geholpen met de voorbereiding op school.”

Finalist Paulien Drese, ROC midden Nederland viel net buiten de medailles en werd vierde bij de wedstrijd schoonheidsspecialist.

Wouter de Wilde, Deltion college, student fotografie. “De opdracht was best wel pittig. Omdat we in een halve finale zitten speelt de factor tijd ook nog eens een extra rol. Wij moesten een stil beeld vastleggen met fruit, maar ik ben zelf meer van de reportage fotografie. Daardoor was deze opdracht voor mij wel een flinke uitdaging! Maar ik heb het wel naar mijn zin gehad!”

 
Wouter de Wilde nam deel aan de finale en eindigde als 5e.

“Meedoen met Skills zet je op de kaart! Deze drie dagen waren een onwijze ervaring voor mij. Daar ben ik alleen maar beter van geworden en dat is goed voor mijn ontwikkeling. Meedoen is ook goed voor mijn cv. De vorige winnaar heeft er zelfs een supermooie baan aan overgehouden. Daar doe ik het voor.”

 
Dion Grendelman, finalist applicatie-ontwikkelaar en student van het Alfa College uit Hardenberg. Dion behaalde een bronzen medaille

“Ik ben dolgelukkig dat ik gewonnen heb. Goud en ook nog een baan bij Benu Apotheek als prijs. Een kwestie van veel oefenen en goed de opdrachten lezen en uitvoeren heeft mij dit met vakwedstrijden opgeleverd.”

 
Nationaal kampioen apothekersassistent, Sanaz Ahmadi, MBO Amersfoort

“Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik mij ervan bewust dat ik meer technisch inzicht gekregen heb en dat luisteren naar je trainers en docenten zó belangrijk is. De ervaring van vorig jaar plus hun tips en adviezen hebben mij gesteund en gemotiveerd, want in je eentje red je het niet.”

 
Jasper Olthuis, Deltion College won de gouden medaille elektrotechnicus gebouwen

“Steeds een stukje mijn niveau verbeteren. Dat is waarom ik met vakwedstrijden mee doe. Daarbij gaat het om de details. In de voorbereidingen maar ook tijdens de wedstrijd. Zo leg ik vooraf mijn spatels in een bepaalde waaiervorm en gekanteld, zodat ik die blindelings kan pakken. Dat scheelt minuten tijdens een opdracht en dat kan het verschil bepalen.”

 
Bas Klarenbeek, patissier van ROC Horizon College. Bas behaalde uiteindelijk een eerste plek en een gouden medaille bij patissier

“Op 20, 21 en 22 maart mocht ik samen met mijn teamgenoot Jordy de Schepper meedoen met WorldSkills Netherlands Kampioenschap Mechatronica., in het speciaal DAEL Group wie oefenruimte en materiaal beschikbaar heeft gesteld op weg naar het Kampioenschap en mijn leraren Kevin Kloosterman en Ties van Els.”

 
Tim van den Bogert, finalist Mechatronica ROC Mondriaan

 “Ik heb deelgenomen aan Skills The Finals in het vakgebied directiesecretaresse/managementassistent van Skills Heroes. Skills Heroes zijn dé vakwedstrijden voor het mbo! Na drie intensieve, leerzame dagen waarin verschillende opdrachten centraal stonden, ben ik als eerste geëindigd en mag ik mijzelf  ‘Beste student van Nederland in het vakgebied secretaresse’ noemen! Een ervaring om nooit meer te vergeten en die ik altijd bij mij zal dragen!”

 
Ilse Kruijthof, finalist Albeda College

“Ik had echt niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. Het was een toffe ervaring en ik zou het dan ook aan iedereen aanraden.”

 
Mark Assenberg, student bij MBO College Poort van ROC van Flevoland behaalde een gouden medaille bij de wedstrijd Juridische Dienstverlener

Skills the Finals 2019 in beeld

“Wat een niveau en wat een vakmanschap zie je hier. Zie maar bijvoorbeeld bij patissier. Ook dit is excellentie! Als je ziet met welke focus en gedrevenheid deze mbo’ers aan de slag gaan om binnen een bepaalde tijd een opdracht te maken. Dat is wat in praktijk letterlijk gebeurt of kan gebeuren. Voor mij mogen er meer van dit soort wedstrijden zijn om ambitieuze jongeren uit te dagen.”

 
Norbert Ruepert, adviseur excellentie en internationalisering ROC Midden Nederland

“Helaas geen prijs voor onze Nathalie Dagoneau bij de Skills The Finals in de RAI Amsterdam, maar wat zijn we bij het Zadkine Brood & Banket College trots op haar! De lat lag hoog en Nathalie (redactie: zevende plaats) heeft goed haar best gedaan. Felicitaties aan de prijswinnaars van het ROC Horizon College, ROC van Amsterdam/Flevoland en mbo Rijnland, Baas Food Equipment bedankt voor alle materiële steun en coach/docent Martin Bos bedankt voor de begeleiding.”

 
Perry van Milt, docent Zadkine op Linkedin

“Enorme gedrevenheid. Ik kan het niet anders samenvatten. Wat ik de afgelopen periode binnen ons team heb gezien is toewijding en toewerken naar een mooi resultaat. Zowel bij de finalisten als bij de begeleidende docenten. Als ik een voorbeeld mag noemen: het knopje bij onze deelneemster bij schoonheidsspecialist ging echt volledig om, toen ze naar de kwalificaties mocht. Eerst nog zenuwachtig, maar later toen vol motivatie en gedrevenheid om het beste eruit te halen. Dat stimuleert weer docenten als ze zien hoe hun studenten er vol voor willen gaan.”

 
Coördinerend docent Ria Galama van ROC Friese Poort. 

“Als kennispartner van WorldSkills Netherlands ondersteunt Nissan de komende jaren de nationale finales. Nissan vindt het bijzonder belangrijk om jongeren vroeg te stimuleren te kiezen voor een opleiding en een carrière in de autotechniek. Beroepsonderwijs verdient veel meer aandacht. Autotechniek is machtig mooi en er blijft grote vraag naar goede technici, nu en in de toekomst. Het is goed dat scholen en bedrijven elkaar weten te vinden om jongeren te bereiken.“

 
Roelofs Heyrmans, General Manager After Sales Nissan Benelux

“Jaaaaa gozer, je hebt het gewoon geflikt!! Vorig jaar de nummer 6 op het NK, en nu? Nu ben je gewoon de nummer 1!!  Zo trots op je, bloed zweet en tranen gast! Al die uren en energie die we erin gestoken hebben, nee die JIJ erin hebt gestoken! Sander: Op naar het WK in Kazan, Rusland nu! The new champ!”

 
Leroy Penning, praktijkopleider instructeur Installatiewerk feliciteert Sandra Damsma met zijn gouden medaille bij de finale sanitaire- en verwarmingstechnicus

Schoolresultaten

 

SchoolGOUDZILVERBRONS
Aeres MBO210
Albeda310
Alfa-college011
Arcus College120
Aventus152
CITAVERDE College010
Clusius College000
Deltion College1041
Drenthe College101
Friesland College000
Graafschap College111
Grafisch Lyceum Utrecht001
Helicon000
Hoornbeeck College011
Hout en Meubileringscollege Amsterdam110
Hout en Meubileringscollege Rotterdam010
Koning Willem I College402
Lentiz010
MBO Amersfoort115
MBO Utrecht102
mboRijnland102
Noorderpoort001
Regio College010
Rijn IJssel323
ROC A12100
ROC Da Vinci College020
ROC de Leijgraaf123
ROC Friese Poort112
ROC Horizon College300
ROC Kop van Noord-Holland000
ROC Menso Alting001
ROC Midden Nederland021
ROC Mondriaan011
ROC Nijmegen134
ROC Nova College111
ROC Rivor100
ROC Ter AA121
ROC Tilburg010
ROC Top110
ROC van Amsterdam220
ROC van Flevoland102
ROC van Twente444
ROC West-Brabant111
Scalda334
De Rooi Pannen000
Soma College001
Summa College122
Terra001
Wellantcollege202
Zadkine031
Zone.college100

Bekijk de uitgebreide medaillespiegel via:

Nog meer feiten

 • 800 stroompunten | 3 km stand-trussen | 4 km internetbekabeling
 • 340 gesponsorde PC’s
 • 100 m2 led-scherm prijsuitreiking | 47 plasma’s met wedstrijd informatie
 • Ondertekening 4 samenwerkingsovereenkomsten met organisaties/bedrijven
 • Dagelijks 2 workshops voor docenten

Wie waren er?

 • 100 genodigden bij netwerkbijeenkomsten:
  waaronder de minister Ingrid van Engelshoven, de leraren van het jaar van vo (Lucelle Deneer) en mbo (Dirk Megens), Simone Kukenheim wethouder onderwijs, Ton Heerts voorzitter MBO Raad en duovoorzitter SBB, Sven Asijee directeur OTIB, Desiree Hernandez landelijk ambassadeur Dit is mbo;
 • Vergaderingen SBB, RMC regio 21, Skills coördinatorenoverleg en bijeenkomst communicatie professionals mbo-scholen, Skills Talents docenten- en stakeholders-programma. Ontvangst vertegenwoordiging buitenlandse scholen.

Skills The Finals 2020

Van 4-6 maart 2020 vindt het beroepenevenement Skills The Finals in Leeuwarden, Friesland plaats. Daar zullen de nationale kampioenschappen beroepen editie 2019-2020 voor vmbo (Skills Talents) en mbo (Skills Heroes) worden gehouden, is er een LOB-programma voor leerlingen/studenten en zijn er diverse andere activiteiten voor docenten en mensen uit het bedrijfsleven.

Dit gebeurt in samenwerking met ROC  Friese Poort en andere mbo-scholen. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort: “Skills The Finals is een hartstikke mooi evenement dat een boost geeft aan vakmanschap en beroepsonderwijs, en mbo-studenten een podium biedt om te stralen. Wij hier in Friesland zijn reuzetrots komend jaar gastheer en partner te mogen zijn van WorldSkills Netherlands”. Jos de Goey vult hem aan: “Samen met ROC Friese Poort gaan we een dijk van een event neerzetten. Noteer deze data alvast in je agenda. Ik ben er zeker van dat de Friezen hun beste beentje voorzetten en iedereen een bijzonder warm welkom heten tijdens Skills The Finals 2020.”

Partners Skills The Finals 2019

 

[logo-carousel id=partners]