Wat is Skills Heroes?

Wat is Skills Heroes?

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Studenten kunnen in de circa 50 jaarlijkse wedstrijden hun skills laten zien.

De wedstrijdopdrachten zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers. Je kunt de opdrachten opnemen in het onderwijsprogramma. Ook kun je ze inzetten als les- en toetsingsmateriaal, als voorbereiding op het examen of de proeve van bekwaamheid. Hier zijn mooie praktijkvoorbeelden van.

Voor wie is Skills Heroes?

Skills Heroes is voor mbo-studenten. Ben je mbo-student of -docent en is jouw school ingeschreven voor de wedstrijd die aansluit op jouw opleiding? Geef je interesse voor Skills Heroes dan door aan de contactpersoon op school: de Skills coördinator. Hij of zij vertelt je wat de mogelijkheden zijn.

Tips voor docenten

Ben je docent en wil je met je studenten deelnemen aan Skills Heroes?In enkele filmpjes geven we je graag meer inzicht in:

  • De meerwaarde van vakwedstrijden
  • Tips voor de implementatie ervan
  • Hoe er meer professionalisering plaatsvindt
  • Vakwedstrijden als pedagogisch-didactische methode 

Kan ik wedstrijden bezoeken?

Ja, vrijwel alle kwalificatiewedstrijden en finales zijn voor bezoekers toegankelijk. Het overgrote gedeelte van de finalewedstrijden wordt gehouden tijdens het jaarlijkse event Skills The Finals. Skills The Finals biedt veel mogelijkheden voor bezoekers. Iedereen kan finalisten aanmoedigen, po-, vo- en mbo-leerlingen en -studenten kunnen meedoen aan het loopbaanoriëntatieprogramma, waar je allerlei beroepen uitprobeert en je kunt je laten inspireren. Voor ieder wat wils!

 

Wedstrijdverloop

Skills Heroes bestaat uit 3 onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijden en uiteindelijk de nationale finale.

Skills Heroes gaat dus altijd van start met een wedstrijd op school. In deze voorronde wordt gekeken welke studenten de beste schoolscore behalen. Daarvoor zijn vakskills én soft skills belangrijk.

De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden. Daarin strijden zij tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land.

De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens het grootste mbo-evenement van Nederland, Skills The Finals. In de finale wordt bepaald wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied!

Aanmelden

Tot 15 april

Voorrondes

Juni – oktober

Inschrijven
deelnemers CRS

Tot 1 november

Kwalificatie-
wedstrijden

November – januari

Nationaal
kampioenschap

Maart

Wedstrijden

Welke vakwedstrijden worden er aangeboden?