Tips docenten

Tips voor inzet vakwedstrijden

Skills Heroes vakwedstrijden zorgen niet alleen voor groei bij de student, ook docenten innoveren, komen in contact met andere docenten en bedrijfsleven en groeien in kennis over hun vakgebied. Bekijk onderstaande tips om vakwedstrijden optimaal te benutten.

Vind de toppers van je opleiding
Organiseer een voorronde op je school en gebruik de hulpmiddelen die Skills Heroes heeft ontwikkeld. Door het organiseren van een voorronde in het CRS selecteer je op gemakkelijk en eerlijk de winnaar die doorstroomt naar de volgende ronde!

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen en lopende tips over het wedstrijdverloop van Skills Heroes vakwedstrijden.

Wees voorbereid op je deelname
De Skills Heroes vakwedstrijden starten in juni met voorrondes tot oktober. In november dienen namelijk de winnaars bekend te zijn. Hierna volgen de kwalificatiewedstrijden. Het wedstrijdseizoen eindigt met de nationale finales tijdens het beroepenevenement van Nederland Skills The Finals in maart.

Train je student
Bereid studenten voor op deelname aan de competitie door ze te trainen op het ontwikkelen van technische- en mentale vaardigheden, zodat ze op hun best de competitie aan kunnen gaan. Skills Heroes biedt veel tools en bronnen die je hiermee kunnen helpen.

Ready, set, GO
Als je studenten zich gekwalificeerd hebben dan mogen zij deelnemen aan de nationale finale! Wow! Zij behoren nu tot de top van Nederland! Zorg voor een goede voorbereiding op het evenement. Skills Heroes bied je de handvatten hoe je deze voorbereiding aanpakt.

Het nationaal podium voor vakmansschap
Tijdens de finalewedstrijden wordt bepaald welke studenten er met het ere metaal vandoor gaan en zich ene jaar lang, beste vakman/vakvrouw van Nederland mogen noemen! In maart vinden deze zinderende finalewedstrijden plaats tijdens het 3 daags beroepen event Skills The Finals.

Iedereen wint
Niet alleen de de uiteindelijk top 3 wint met Skills Heroes… Alle deelnemers aan vakwedstrijden ontvangen een certificaat van deelname en winnen een ervaring en unieke inkijk in de eigen talentontwikkeling. Waar ben je goed in, waar ligt de uitdaging. Wordt beter in je vak door mee te doen aan Skills Heroes vakwedstrijden.

 

Meerwaarde

Docenten Merel Brugman en Niels Helmink vertellen je waarom ze het belangrijk vinden mee te doen aan Skills Heroes vakwedstrijden en tips om vakwedstrijden te gebruiken in jouw eigen onderwijs.

Wat deze docenten persoonlijk raakt? Niels: “Ik wordt gewoon trots als ik ze hier zie werken. Ze zijn echt op weg om een goed fotograaf te worden!”

Implementatie

Docent Tom Jansma geeft tips hoe vakwedstrijden geïmplementeerd kunnen worden, bijvoorbeeld door het te integreren in het lesprogramma.

Tom: “Wat mij het meeste raakt in de vakwedstrijden is de motivatie die je ziet groeien. Niet alleen bij de kandidaten die meedoen, maar ook bijvoorbeeld hun klasgenootjes die dat enthousiame bij de ander zien. Ze willen een stukje extra doen voor hun opleiding, wat er ook voor zorgt dat je een betere school wordt.”

Professionalisering

Docent Lianne Muis geeft aan dat het heel belangrijk is dat je Skills Heroes voelt. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe meer je kunt professionaliseren. Je leert veel van andere docenten en je kunt het bedrijfsleven betrekken om samen op te lijden voor hele goede verpleegkundigen.

Wat Lianne raakt? “Studenten zijn zo trots dat ze daar mogen staan! Ze zijn echt trots op hun beroep, ze mogen hier laten zien wat ze kunnen.”

Als pedagosch-didactische methode

Docent Bianca Straathof geeft aan dat de opdrachten die worden geschreven door Skills Heroes gebruikt kunnen worden in de lessen. 

Bianca: “Wat ik fijn vind aan vakwedstrijden is dat ik het enthousiasme dat ik heb voor het vak kan overbrengen op mijn studenten. Ik vind dat iedereen mag groeien, boven zichzelf uit mag stijgen en mag excelleren.”

Meer over Skills Heroes

Wat is het effect van vakwedstrijden?
Hoe worden studenten beoordeeld?