Pleidooi voor erkenning vakmanschap
Jos de Goey is op de WorldSkills ledenvergadering in Kazan per 28 augustus a.s. benoemd tot voorzitter van WorldSkills International, de wereldorganisatie met 80 aangesloten landen, die vakwedstrijden organiseren en daarmee het beroepsonderwijs en vakmanschap mondiaal promoten en meehelpt te ontwikkelen.
‘Ik kijk uit naar de komende jaren. Mijn ambitie als voorzitter is zorgen dat de ontwikkeling van beroepsonderwijs en vakwedstrijden verder toeneemt maar ook de samenwerking met bedrijfsleven en kennisuitwisseling tussen de lidstaten van WorldSkills. Deze lidstaten en hun vaak jonge deelnemers zouden dan ook nader kunnen bijdragen aan een betere wereld, met daarbij de doelstellingen van de VN als leidraad. Stel je voor wat zij met hun praktische kennis nog meer kunnen doen aan bijvoorbeeld het meehelpen oplossen van klimaatproblemen. Skills zijn zoveel meer dan alleen wedstrijden’, en last but not least,helpen vakwedstrijden bij het vergroten van de waardering voor het vakmanschap. Want een beroepsopleiding is minstens van gelijkwaardig belang dan bijvoorbeeld een universitaire opleiding vind ik. De arbeidsmarktkansen voor vakmensen zijn al geruime tijd goed en ook het salarisniveau verschilt bij sommige vakgebieden niet meer zoveel in vergelijking met iemand die een universitaire opleiding heeft afgerond. De waardering en erkenning van het beroepsonderwijs kan echter nog steeds een boost gebruiken. Dat kan met vakwedstrijden waar honderdduizenden mbo’ers mondiaal hun skills presenteren. aldus Jos de Goey.
Vanaf 2001 is Jos de Goey betrokken bij (inter)nationale vakwedstrijden. Vanaf die tijd is hij ook directeur van WorldSkills Netherlands. In 2010 kwam hij in het bestuur van WorldSkills International met de portefeuille strategie. Van 2007 tot 2015 was hij ook voorzitter van WorldSkills Europe. Zijn voorzitterschap van WorldSkills International gaat hij combineren met zijn directeursfunctie bij WorldSkills Netherlands.
WorldSkills International
Vanaf 1950 organiseert WorldSkills International en haar rechtsvoorgangers (inter)nationale vakwedstrijden voor jongeren in opleiding. Mondiaal zijn 80 landen hierbij aangesloten, Nederland is lid sinds 1962. WorldSkills is zowel een vereniging als platform en netwerkbeweging. Naast internationale wedstrijden voor beroepen zijn er bijeenkomsten met overheidsvertegenwoordigers, bedrijfsleven en andere internationale organisaties over ontwikkelingen in beroepsonderwijs, van industrie-standaarden en skills van jongeren. Ieder lid organiseert nationaal zijn eigen vakwedstrijden en vaardigt kandidaten af naar WorldSkills, het WK voor beroepen. Dit WK wordt eenmaal per twee jaar georganiseerd en kende in Kazan (Rusland) de 45e editie met 1600 kandidaten, 50 beroepsrichtingen en 400.000 bezoekers. De volgende WorldSkills zijn in 2021 in Shanghai (China).
WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands ontwikkelt sinds 2001 vakwedstrijden en organiseert diverse evenementen: Skills Talents voor vmbo’ers, Skills Heroes voor mbo’ers en Skills The Finals, het NK voor beroepen. Aan editie 2018-2019 deden ruim 30.000 (v)mbo’ers mee. Daarnaast verzorgt WorldSkills Netherlands de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de MBO Raad, SBB en vele partners uit het (beroeps)onderwijs en bedrijfsleven.