“Een heel jaar in het teken van Skills”

14 december 2022 | Team NL

Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Stimuleer, luister en steun je kind door dik en dun. Wees trots op hem of haar welke opleiding of beroep gekozen wordt. Dit klinkt heel normaal voor ouders, maar is niet iedereen gegeven. Een bijzonder verhaal van Brabantse nuchterheid en onvoorwaardelijk geloof dat het kan, ondanks alle beperkingen en tegenslagen. “Met hulp en dank aan Skills.”

Het is 15 november als Mark en Mirjam van der Heijden aan de boarding staan tijdens de Belgische Skills-finales in Ciney. Ze kijken daar drie dagen lang naar hun zoon Mitch die als lid van Team Netherlands meedoet aan de vakwedstrijd autotechniek. Geconcentreerd en met zichtbare trots kijken ze naar zijn verrichtingen. Mitch wordt daar uiteindelijk derde en een hele internationale ervaring rijker. Twee weken later spreken we af en horen hoe zij het allemaal beleefd hebben.

Een arm
“Mitch is geboren met een verkorte rechter arm, dat wisten we pas bij de geboorte. Wij dachten als die beperking het ergste is, dan hij komt er wel. Later zouden we de klappen nog wel krijgen en moest het wel een probleem worden, althans voor de buitenwereld maar niet voor ons! Eerst gingen we voor zijn rug en motoriek naar revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht. Mitch is echter zo als hij is en dat wilden we laten zien. Altijd niet 1 maar 3 keer proberen en kijken welke mogelijkheden er wel zijn”, aldus Mirjam.

Mitch heeft ook ernstige dyslexie. Later ‘mocht’ hij naar vmbo-gl. “Zo heeft hij zijn hele leven steeds moeten laten zien dat het wel kan. Maar door de Skills-ervaring heeft hij nu een streepje voor! Met goud op Skills The Finals kom je op de goede stapel terecht”, zegt zijn vader Mark. “Uiteindelijk hebben wij hem niet gestimuleerd voor autotechniek te kiezen, hoewel wijzelf een garagebedrijf in Middelbeers hebben. Die keuze heeft hij zelf gemaakt, want van kleins af aan wilde hij automonteur worden.” “Zijn beperking ziet hijzelf en wij niet. Voor ons hoeft hij zich niet te bewijzen, wij weten dat alles hem lukt“, vult Mirjam de reactie van Mark aan.

Het duurde en duurde
Op het Pius X College in Bladel mocht Mitch 6 uur PIE (Produceren, Installeren & Energie) erbij doen om daarna een vervolgopleiding te kiezen. In een rechte lijn koos hij voor autotechniek bij het Koning Willem I College in Den Bosch. Mark: “Echter het duurde en duurde en we hoorden maar niets. Dus een telefoontje gedaan naar het ROC. Daarna moesten we een lijst invullen. Toen ze lazen dat Mitch een arm heeft, zeiden ze ‘wat kom je bij autotechniek doen?’ Ik zei toen dat Mitch in mijn autobedrijf al mee sleutelde en het ijs was gebroken. De docenten hadden in het begin er wel nog wat moeite mee en vonden het lastig.”

Al snel werden ze fan van Mitch, kreeg hij dezelfde opdrachten als iedereen en is er nooit een uitzondering voor hem gemaakt. Soms werd hem een ‘tweede hand’ gegeven als dat nodig was. Door Corona hield het ROC geen voorrondes maar vroegen ze kandidaten voor de vakwedstrijden. Het Koning Willem I vroeg Mitch. “Ja, toen stond het hele jaar bij ons in het teken van Skills”, zegt zijn moeder Mirjam. Mark vult haar aan. “Niet alleen in zijn vakgebied heeft hij meer geleerd, het was een totaalbeleving! Dat heeft hij goed benut, want naast extra trainen kon hij bij grote bedrijven zoals PON, BMW en Tesla rondkijken en ervaring opdoen. Daarna waren we van begin tot het einde twee dagen bij Skills The Finals in Utrecht.”

“Niets is zo mooi als dat jouw zoon daar zien staan!”

Kippenvelmoment
“Het was een echte happening. Het was heel indrukwekkend om alle beroepsgroepen aan het werk te zien. Je zou eigenlijk alle vmbo’ers verplicht hiernaartoe moeten sturen om dat te kunnen zien! De prijsuitreiking daarna was een kippenvelmoment; Mitch die de beste van Nederland werd. Dat verdiende hij echt”, roept Mirjam. Familie en leraren volgden de uitreiking via de livestream en eenmaal thuis werd het op zijn Brabants goed gevierd. Mark: “Met een groot buurt- en familiefeest en voor de leraren een barbecue om hen te bedanken.”

Gegroeid
Interviews met regionale kranten volgden en Mitch werd lid van Team Netherlands. Meer trainingen en samen dingen doen in het team. “Als je kijkt hoe hij afgelopen jaar als persoon gegroeid is en binnen een groep functioneert. Hij staat gewoon journalisten te woord, spreekt voor een gezelschap bij de PON Academy en heeft een presentatie voor 300 mensen gehouden bij de opening van het schooljaar in Den Bosch! Mitch weet exact waar hij over praat en waar hij staat. Ook nu hij naar het hbo gaat om auto-engineering te studeren. Supermooi dit te zien”, aldus de trotse moeder.

Internationaal was er voor Ciney helaas geen expert beschikbaar. “Het was niet anders en Mitch bereidde zich voor met zijn leraren. Die wisten niet exact waar hij de puntjes in de wedstrijd kon pakken, want anders had hij mogelijk een plek meer kunnen winnen”, zegt Mark. Echter het trotse gevoel over alles overheerst bij Mitch zijn ouders. Tenslotte heeft Mirjam nog een belangrijke opmerking voor alle ouders, ook diegenen die kinderen met een beperking hebben. “Ik denk niet dat we minder trots zouden zijn geweest als Skills niet zou zijn gebeurd, maar kijk vooral naar wat er mogelijk is voor je kind, toon interesse, geef steun en geloof dat hij of zij het kan. Dan komt de rest echt vanzelf”.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief