Bianca van der Meijden, Skills coördinator, introduceerde het Keuzedeel Excellent Vakmanschap schoolbreed binnen het Zeeuwse Scalda: “Ik zie een heel enthousiaste vibe bij onze studenten”. Ook bij het Rotterdamse Albeda College draait sinds kort een pilot voor het Keuzedeel, dat werd ontwikkeld door WorldSkills Netherlands. Onderwijsleider Cees Bakker: “Als het straks goed op de rit is, willen we het zeker intern kopiëren.”
Trainingsuren borgen
“In het eerste jaar deden 12 van onze mbo-opleidingen mee aan de Skills Heroes vakwedstrijden, inmiddels zijn dat er 33”, vertelt Bianca. “Toen anderhalf jaar geleden het Keuzedeel Excellent Vakmanschap bij Scalda werd geïntroduceerd, sprak dat direct aan. Voor onze studenten is dit Keuzedeel heel leerzaam én een goede manier om alle trainingsuren, die je tóch voor de vakwedstrijden gaat maken, te borgen. Die vlieguren combineren met het werken aan de persoonlijke ontwikkeling is heel efficiënt.”
Daar kan Cees Bakker, vanuit het Cluster Hospitality bij het Albeda College, over meepraten. “Vanuit het onderwijsteam worden de wedstrijden soms gezien als een belemmering; een extra tijdsinspanning, naast het toch al drukke onderwijsprogramma. Het Keuzedeel was daarom ook voor ons een heel mooie kans. Docenten ervaren het als erg positief.”
Excelleren is investeren
Bij het Albeda College staat het Keuzedeel nog in de kinderschoenen. Cees: “We draaien nu een pilot binnen ons eigen cluster. We zijn nog bezig met het uitpluizen van het bijbehorende lesmateriaal: is alles ook echt nodig? Volgend jaar bieden we het voor het eerst aan de eerstejaars aan, als keuzevak. Naast IJsbereiding of Eetcultuur & -wensen is er dan ook het Keuzedeel om uit te kiezen. Voor de student betekent dat wel een iets grotere tijdsinvestering. Maar dat hoort erbij, als je wilt excelleren!”
Niet alleen voor wedstrijddeelnemers
Bij Scalda is er een koppeling tussen het Keuzedeel en de deelname aan de Skills Heroes kwalificatiewedstrijden. Bij het Albeda College is het uitgangspunt juist dat het Keuzedeel toegankelijk moet zijn voor álle studenten, niet alleen de wedstrijddeelnemers. Cees vertelt: “Daarom maken we ook de koppeling met het programma Duurzaamheid binnen ons cluster, waar projecten als Bakken met reststromen of Suikerreductie onder vallen. Zo ontstaat er een mooie, gemengde groep studenten.”
Planning en examens: soms even omdenken
De ideale planning, hoe ziet die eruit? Bianca: “Wij geven half oktober de wedstrijdkandidaten door aan WorldSkills Netherlands. Maar dat betekent dat je telkens pas na de herfstvakantie met het Keuzedeel kunt starten, en dan rond januari klaar moet zijn; vóór het einde van alle kwalificatiewedstrijden. Door de tijdlijn om te gooien, en al voor de zomervakantie te gaan werven, kunnen we ook eerder starten met het Keuzedeel. Dus dat overwegen we nu.”
Ook voor het examen was het even zoeken. Scalda werkt met vier toets- en examenbureaus, die per opleidingsdomein gekoppeld zijn aan verschillende examenleveranciers. Voor het Keuzedeel is er vooralsnog één leverancier die het examen aanbiedt, dus voor de studenten uit een ander opleidingsdomein moet Scalda een aparte licentie aanvragen. “Het was even zoeken hoe dat in te kleden”, vertelt Bianca. “Maar in de praktijk is een schoolbreed keuzedeel aanbieden gewoon een kwestie van omdenken en ontschotten.” Cees: “Omdat het inkooptechnisch wat ingewikkeld kan zijn, is mijn tip: start zo vroeg mogelijk met het regelen van de examens.”
Enthousiaste vibe
Bianca is vooral enthousiast over het school- en clusteroverstijgende aspect* van het Keuzedeel binnen Scalda. Een bevlogen docent, die clusteroverstijgend te werk gaat, is dan ook erg belangrijk, vindt ze. “Ik zie een heel enthousiaste vibe bij onze studenten. Of ze nu de opleiding Metselaar of Schoonheidsspecialist volgen. En trouwens, ook studenten die niet aan het Keuzedeel meedoen zijn welkom bij de sessies! Bij de les ‘Presenteren en pitchen’ kwamen er laatst vier man extra. Heel leuk.”
Nóg meer kiezers voor het Keuzedeel
Zo te horen loopt het dus goed. Valt er nog ergens winst te behalen? Bianca: “We kunnen docenten nog meer stimuleren om hun studenten te enthousiasmeren voor het Keuzedeel Excellent Vakmanschap. Nu doen er negen studenten mee. Het Keuzedeel moet bij zowel docenten als studenten meer op het netvlies komen. Maar zoals bij alles wat nieuw is, heeft het even tijd nodig. Als ik meer tijd had (Bianca werkt één dag in de week als Skills coördinator, red.) zou ik meer gaan lobbyen.”
“Ik hoop dat we hét voorbeeld kunnen zijn voor heel Albeda”, besluit Cees. “Als we dit eenmaal goed op de rit hebben, willen we het Keuzedeel Excellent Vakmanschap zeker ook aanbieden in de andere clusters.”
Cees Bakker is ook actief als wedstrijdschrijver voor de Skills Heroes vakwedstrijd Patissier. Bianca van der Meijden organiseert jaarlijks verschillende kwalificatiewedstrijden voor zowel Skills Heroes als Skills Talents.
*Lees ook het artikel ‘Docent Derek geeft het Keuzedeel Excellent Vakmanschap: “Maak het leuk en aantrekkelijk voor de student”’.