Geschiedenis

Ontstaan WorldSkills Netherlands

De stichting WorldSkills Netherlands is in 2002 opgericht door verschillende branches en kenniscentra. Vanaf het begin coördineren we de Nederlandse deelname aan de wereldkampioenschappen WorldSkills en de Europese kampioenschappen EuroSkills. Deze opdracht hebben we gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In de loop der jaren zijn daar verschillende activiteiten aan toegevoegd, zoals het organiseren van beroepenevenementen en vakwedstrijden. Zo organiseerden we van 2004 tot en met 2014 het beroepenevenement Skills Masters jaarlijks in Ahoy Rotterdam. Hier vonden verschillende nationale finales plaats van vakwedstrijden. Sinds 2005 organiseren we Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers en sinds 2013 organiseren we Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers.

Ontstaan WorldSkills en EuroSkills

In 1962 nam ons land in het Spaanse Gijón voor het eerst deel aan de internationale vakwedstrijden, later WorldSkills genaamd. Er deden toen 10 landen mee met 156 deelnemers. Een bescheiden begin van een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een evenement waar 75 landen en meer dan 1200 kandidaten aan deelnemen en dat nu in de top 10 staat van grootste evenementen ter wereld. In 2008 nam WorldSkills Netherlands het initiatief om EuroSkills voor het eerst te organiseren in Ahoy Rotterdam. Een goede start dat een succesvol vervolg in andere Europese landen tot gevolg had.

Inmiddels doen 25 landen iedere twee jaar mee aan deze Europese kampioenschappen en wordt in 2018 in Budapest de zesde editie van EuroSkills georganiseerd. Nederland neemt inmiddels al meer dan 50 jaar deel aan internationale vakwedstrijden. In al die jaren hebben we al meer dan 80 gouden medailles weten te behalen. We nemen in het landenklassement van WorldSkills een goede middenpositie in en bij EuroSkills steevast een klassering bij de top-5 landen.

Bekijk hier onze winnaars van EuroSkills en WorldSkills.

Bekijk het jubileumboek

COVER