Blog: Froukje de Vries, ROC Friese Poort
Vanaf 1996 ben ik werkzaam als docente op de Uiterlijke Verzorging van de ROC Friese Poort. Daar geef ik nog steeds met veel plezier les, maar ik was ook al jaren op zoek naar een bepaald systeem of invulling voor studenten die iets meer uit hun vak willen halen. Binnen het onderwijssysteem wordt er veel tijd en energie gestoken in het begeleiden van studenten met problemen en waren er voor studenten die meer uitdaging nodig hadden en ook gedreven waren, geen extra kansen.
Totdat het excellentieprogramma werd gestart en we kennis gingen maken met het fenomeen Skills Heroes. 5 jaar geleden deed een student van schoonheidsverzorging mee aan de kwalificatiewedstrijd van de Skills Heroes en was ik behoorlijk onder de indruk van de wedstrijd. Eindelijk zag ik mogelijkheden om studenten die gedreven zijn een kans te bieden om binnen hun beroep de beste te kunnen worden.
Vanuit mijn enthousiasme heb ik iemand van WorldSkills Netherlands het hemd van het lijf gevraagd tijdens deze wedstrijd. Ik werd toen getipt om mij op te geven als jurylid en een paar maanden later was ik jurylid bij de wedstrijd van Fashion designer, een fantastische ervaring waardoor ik echt met het Skillsvirus ben besmet. Vanaf dat moment is mijn route binnen de Skills organisatie gestart.
2015:
- Jurylid wedstrijd modeontwerper
2016:
- Jurylid wedstrijd modeontwerper
- International expert bij Fashion Technology van het EK Gothenburg -> verkozen tot
- Deputy Chief Expert
2017:
- Workshopmanager wedstrijd modeontwerper
- Schrijver van de wedstrijd modeontwerper
2018:
- Deputy Chief expert bij de wedstrijd Fashion Technology bij de Europese kampioenschappen in Budapest, Hongarije -> medeschrijver van deze internationale wedstrijd
- Workshopmanager wedstrijd etaleur
- Schrijver van de wedstrijd modeontwerper
2019:
- Schrijver van de wedstrijd modeontwerper
- Supervisor van 20 kwalificatiewedstrijden
- Supervisor voor nationale kampioenschappen extern
- Teamleader team Netherlands voor de wereld kampioenschappen in Kazan
2020:
- Schrijver van de wedstrijd modeontwerper
- Schrijver van de wedstrijd kapper
- Tegenlezer van de wedstrijd ondernemer retail
- Supervisor voor 20 kwalificatiewedstrijden
- Supervisor voor Nationale kampioenschappen extern
- Teamleader team Netherlands voor de Europese kampioenschappen in Graz, Oostenrijk
Wanneer ik zo de lijst opschrijf bedenk ik mij dat ik echt heel veel facetten binnen het Skills fenomeen doe en heb gedaan en hopelijk nog lang mag blijven doen. Ik word nog steeds ontzettend blij van de ontwikkelingen binnen de vakwedstrijden van de Skills. De excellentieprogramma’s van de verschillende ROC sluiten mooi aan bij de formule van de vakwedstrijden van de Skills.
1 van de dingen waar echt mijn hart ligt op dit moment, is het schrijven en het ontwikkelen van vakwedstrijden en het integreren van 21e vaardigheden in deze wedstrijden. Ik doe dit vooral door samenwerkingsprojecten in een wedstrijd te verwerken; bijvoorbeeld -> binnen de vakwedstrijd kapper heb ik een samenwerkingsproject gemaakt met de opleiding van Media & Vormgeving.
De kapsters maken tijdens hun wedstrijd een aantal prachtige kapsels die door de studenten van Media & Vormgeving gefotografeerd worden en als laatste onderdeel in beeld worden gebracht in een nieuw te ontwikkelen haarmodelijn. Deze fotoreportage van de kapsels wordt dan als laatste onderdeel beoordeeld door de jury. Het project voor de studenten van Media & Vormgeving kunnen ze gebruiken voor hun CV, maar ook als leermoment en extra klus. Voor de kapsters is het een prachtig naslagwerk voor het werk wat ze hebben gemaakt tijdens het NK, welke ze kunnen gebruiken voor hun CV, maar ook voor hun portfolio.
Tijdens deze wedstrijd maken ze gebruik van de volgende 21e vaardigheden;
- Kritisch denken
- Creatief denken
- Probleem oplossen
- Communiceren
- Samenwerken
- Zelfregulering
Mijn mooiste uitdaging zou zijn om binnen het schrijven en ontwikkelen nog meer cross overs te kunnen realiseren, zodat je meerder wedstrijden met elkaar zou kunnen verbinden en op die manier nog meer skills bij studenten kunt activeren en aanleren.
Daarnaast is het begeleiden en coachen van Team Netherlands ook echt iets waar mijn hart ligt. Het hele proces volgen van een kandidaat vanaf de nationale kampioenschappen naar de Europese-/wereld kampioenschappen toe. Dat proces is zo bijzonder; hoe ze starten en dan na 8 trainingsdagen al behoorlijk zijn gevormd en na het EK/WK als een sterker en zelfverzekerder persoon terugkomen. Voor ons als teamleader willen wij de kandidaten de juiste tools aanreiken en op dat niveau brengen dat ze goed kunnen presteren, maar ook levenslessen laten meenemen voor hun verdere leven.
Kortom; de formule van Skills ligt mij zeer na aan het hart, omdat:
- Je een gedreven wedstrijdmentaliteit ontwikkelt welke je ook kunt inzetten binnen de scholen als extra trainingen voor andere studenten
- Het MBO onderwijs op een hoger level kunt brengen omdat je steeds met de nieuwste
- ontwikkelingen binnen de verschillende vakgebieden bezig bent
- Bedrijven betere werknemers kunt bieden
- Maar vooral de persoonlijke groei van een MBO-student stimuleert
Froukje de Vries