“Deelnemers aan vakwedstrijden zijn onze beste ambassadeurs”

1 december 2020 | Blog, Skills Heroes

We spraken Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven (in vervolg: sector bouw & infra), branchepartner van WorldSkills Netherlands over hun partnerschap.

De sector bouw & infra is al een aantal jaar branchepartner en nauw betrokken bij vakwedstrijden. Waarom nemen jullie deel aan vakwedstrijden?

Wij vinden beroepstrots belangrijk. In onze sector worden huizen gebouwd en wegen aangelegd. De bouw en infra sector creëert en daarvoor zijn goed opgeleide vakmensen nodig. WorldSkills Netherlands is een prachtig podium om kennis en vakmanschap zichtbaar te maken en andere jongeren enthousiast te maken voor een beroep in de bouw of infra.

De deelnemers aan de vakwedstrijden zijn onze beste ambassadeurs. Ze zijn goed in hun vak, enthousiast, en dat stralen ze uit naar hun omgeving. Via vakwedstrijden kan je jongeren en andere belangstellenden interesseren en enthousiasmeren voor onze sector. Via communicatie- en marketinguitingen promoten we dit enthousiasme en vakmanschap.

Waarom werken jullie graag met studenten/young professionals?

De jeugd heeft de toekomst. Jongeren maken je er bewust van dat de ontwikkelingen snel gaan en je alert moet zijn op die veranderingen. Op vele terreinen. De ‘aansluiting’ tussen theorie en praktijk moet in stand blijven. Daarnaast kunnen jonge mensen vooruit in onze sector. Wij hebben volop doorgroeimogelijkheden voor mensen met ambitie. Dat kan via vakinhoud of via de managementlijn. 

Kunnen jullie wat meer vertellen over hoe de betrokkenheid nij vakwedstrijden er in de praktijk uitziet?

Studenten van het ROC die bouwtimmerman of metselaar willen worden leren dit voor een groot deel in de praktijk. Ook werken ze via opleidingsbedrijven die voor en door onze sector zijn opgericht om juist het praktijkonderwijs kwalitatief goed te houden. Bedrijven en opleidingsbedrijven laten de toppers van het ROC trainen in de praktijk. Vergelijk het maar met het trainen van hardlopers op de baan: je moet uren maken om snelheid te krijgen en je kwaliteit te verbeteren. Tijdens wedstrijden gaat het om vakmanschap in combinatie met inzicht en snelheid.

Jullie werken ook nauw samen met het onderwijs. Hoe ziet deze samenwerking eruit?

Ons landelijk dekkend netwerk van opleidingsbedrijven werkt nauw samen met het ROC. Als sector zoeken we ook de samenwerking met het onderwijs om ervoor te zorgen dat studenten datgene leren dat in de praktijk plaatsvindt of nodig is. Optimale aansluiting tussen theorie en praktijk, van lesstof tot examens. Daar is samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven een harde must.

Waarom is het onderwijs belangrijk voor jullie?

Wij hebben goed opgeleide mensen nodig in ons vak. Dat is nodig: huizen moeten mooi gemaakt worden, maar ook veilig. Je wilt niet dat het dak instort bijvoorbeeld, of dat je door de vloer heen zakt. Constructie en bouw moeten goed zijn.

Wat kan de sector bouw & infra betekenen voor de deelnemers, wat is jullie doel?

Wij hebben mensen nodig, denkers en doeners en liefst een combinatie van beide. Daarnaast willen wij deelname aan dergelijke wedstrijden mogelijk blijven maken. Je goed voor kunnen bereiden en dat je onder goede en leuke omstandigheden kunt deelnemen. Het moet ook ‘een feestje’ zijn om tot de top van Nederland te behoren en op wereldniveau mee te kunnen en mogen doen.

Zien jullie vanuit jullie partnerschap met WorldSkills Netherlands resultaten of voordelen die jullie vóór de samenwerking nog niet hadden?

Meedoen is erg belangrijk en een must. Het is de ideale manier om jongeren te stimuleren voor een bouwberoep, waarbij meedoen aan vakwedstrijden de kers op de taart is.

Dit jaar ziet de wedstrijdcyclus er heel anders uit i.v.m. COVID-19. Hoe staat de bouw- en infra sector dit jaar in de “wedstrijd”?

Wij blijven doorbouwen, zie onze campagne Doorbouwers. Veilig en met afstand tot elkaar. En indien mogelijk op afstand, digitaal. 80% van al het werk heeft direct of indirect te maken met digitalisering. Dat zie je ook in onze sector. En waarschijnlijk ook in de vakwedstrijden. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we hoe dan ook onze vaktrots laten zien, live of digitaal!

Wat is jullie mooiste herinnering aan vakwedstrijden?

Oefff, dat zijn er veel, het is altijd een prachtig moment wanneer een deelnemer goud behaalt. Dat is verschillende keren gebeurd. Of het moment dat Stephan Kemna in 2007 in Shizuoka Japan na een enorme concurrentiestrijd het zilver behaalde in de categorie metselen, dat was echt onvergetelijk.

Dat klinkt als een mooie herinnering! Als laatste: jullie staan in direct contact met de deelnemers van de vakwedstrijden. Wat willen jullie de studenten meegeven?

Doe waar je goed in bent, waar je blij van wordt en ga daar ook voor! Onze sector heeft je hard nodig. Wij verwelkomen je graag en bieden jou veel mogelijkheden. Voor wat betreft de wedstrijden: Geef alles wat in je vermogen ligt. Maar bovenal, geniet van het unieke moment.

Meer informatie over partnerschappen bij WorldSkills Netherlands.

Connect:

Laatste nieuws

Skills Talents kwalificatiewedstrijden van start!

Op donderdag 20 januari is de eerste Skills Talents kwalificatiewedstrijd van start gegaan. Bij trotse organisator Lentiz MBO Maasland streden twee teams om een plek in de felbegeerde finale van Skills Talents in de wedstrijd Tuinontwerp & -aanleg, die plaatsvindt...

Stap in de LOB-route

Doen, beleven, ervaren. Daar gaat het om bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding, LOB. Geef jongeren de gelegenheid om zich op een leuke en uitdagende manier te oriënteren op hun toekomst. WorldSkills Netherlands helpt je daarbij met een online oriëntatietoolkit. Met...

‘Skills waarvan ik niet eens wist dat ik ze had’

Meedoen aan Skills Heroes was in eerste instantie voor de grap, maar na iedere wedstrijdronde groeiden zijn enthousiasme en gedrevenheid. Met zijn out-of-the-box concept voor de Huishoudbeurs won Jeffrey Abdoelmadjied Skills Heroes 2020. Hij was al...

Videos

Nieuwsbrief