Het NK Metselen, de Zilveren Troffel, is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie, samenwerkend in branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De finale is ditmaal gehouden bij Bouwmensen Zuid-West, locatie Goes. Veel van de finale-deelnemers van de Zilveren Troffel gaan in het volgende schooljaar verder met een mbo-opleiding metselen en treden daarvoor in dienst bij een bouwopleidingsbedrijf. Winnaars van de Zilveren Troffel boeken ook later bijzondere resultaten bij onze mbo-vakwedstrijden; Skills Heroes. Zo won Robin van Hoof zilver tijdens EuroSkills 2016 in Gothenburg en neemt Tim Klessens, winnaar van de Zilveren Troffel in 2015, in oktober dit jaar deel aan WorldSkills 2017 in Abu Dhabi. Het NK Metselen levert de bouw dus bijzondere metseltalenten op.

Dit jaar werd de Zilveren Troffel gewonnen door Simon Olieman uit Bruchem, leerling van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Hij toonde zich tijdens de finale de beste van twaalf deelnemers. Tweede werd Jasper Burger uit Winschoten, leerling van Campus Winschoten. De derde prijs was voor Bart Steggink uit Denekamp, leerling van het Twents Carmel College uit Oldenzaal. De deelnemers metselden er zes zitelementen, ontworpen door drie studenten Bouwkunde van de TU Delft, en verzorgden ook het voegwerk. De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas reikte de prijzen uit.

Traditie is dat de deelnemende vmbo-leerlingen tijdens de finale blijvende werkstukken maken. Dit jaar vervullen de gemetselde zitmeubelen hun functie op het terrein van Bouwmensen Zuid-West. KNB werkt bij de organisatie van het NK Metselen nauw samen met de opleidingsbedrijven in de bouw. Bouwend Nederland ondersteunt de finale van het NK. Aan de negen voorronden, die vrijwel allemaal bij bouwopleidingsbedrijven werden gehouden, namen zo’n zeventig kandidaten deel.