Vandaag vindt in Bonn een UNESCO bijeenkomst plaats in het kader van World Youth Skills Day, een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om de mondiale relevantie van het beroepsonderwijs te benadrukken. Wij leveren een bijdrage aan deze internationale conferentie, zo is voormalig WorldSkills deelnemer Richard Roolvink uit Hengelo uitgenodigd om te spreken over zijn ervaringen als deelnemer aan de wedstrijd lassen tijdens de laatste editie van WorldSkills, het WK voor beroepen, dat in 2015 plaatsvond in Brazilië.

In Bonn nam Richard, samen met andere voormalige internationale skills kampioenen, in een panel sessie deel aan een discussie met als thema: ‘Researchers meet Practitioners: Enhancing the attractiveness of T-VET – What really matters?’ Wat draagt bij aan het aantrekkelijk maken van (technisch) beroepsonderwijs en –beroepsopleiding? De jongeren ventileerden hun ideeën vanuit hun ervaring, beroep en branche, tijdens een panel discussie met onderzoekers, aanbieders van beroepsonderwijs en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Richard Roolvink is nu werkzaam bij  Apparatenbouw Ootmarsum en nog steeds betrokken bij de (inter)nationale vakwedstrijden als expert/jurylid. In deze rol begeleidt hij de kandidaat die in oktober 2017 voor Nederland uitkomt tijdens WorldSkills in Abu Dhabi.

De delegatie bestaat verder uit Wim van der Merwe en Jos de Goey. Wim van de Merwe is voormalig techniekdocent (lassen) van scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen en hij coördineert diverse techniekwedstrijden waaronder het lassen bij de nationale vakwedstrijden, Skills Heroes. Jos de Goey is algemeen directeur WorldSkills Netherlands. Hij sprak vandaag het gezelschap toe uit hoofde van zijn functie als vice voorzitter van WorldSkills International. In zijn bijdrage ging hij in op het belang en de bijdrage van vakwedstrijden aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van het beroepsonderwijs. “WorldSkills is more than a competition. The strategy is focussed on six key areas: Promoting skills, career building, education and training, international cooperation , research and the skills competitions. By creating linkages with other organizations who are working in the field of VET, we can be more effective. For that reason it is great that initiatives like World Youth Skills Day act as an instrument to work together.” aldus Jos de Goey tijdens zijn toespraak.