‘Vakkanjers en Skills Heroes sluiten prima op elkaar aan’

Na 17 jaar beroepenwedstrijden slaat Vakkanjers een nieuwe weg in. Vmbo’ers en mbo’ers werken sinds dit jaar in teamchallenges op school aan hun technisch vakmanschap en 21st century skills. Directeur Chris van Bokkum van TechniekTalent.nu: “Vakkanjers sluit als schoolprogramma prima aan bij de vakwedstrijden van Skills Heroes en andersom.”

“Samen met alle scholen en bedrijven hebben we altijd met veel plezier aan Vakkanjers gewerkt, mooie resultaten geboekt en veel geleerd”, zegt Van Bokkum. “Maar we zien ook dat de techniekwereld verandert. Naast het benodigde vakmanschap vragen bedrijven ook om vaardigheden als presenteren, samenwerken, initiatief nemen en omgaan met klanten. Met de nieuwe opzet integreren we die 21st century skills in technische opdrachten en investeren we in de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.” 

Landelijke opdrachtgever

In het vernieuwde Vakkanjers kunnen jongens en meiden hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen, in een doorlopende lijn vanaf leerjaar één op het vmbo. Dat doen ze in teams, op de eigen (v)mbo-school. “Een technische opdracht voor een landelijke opdrachtgever is het kloppend hart van het programma. Daar ben ik best trots op: we zien dat die formule aanslaat.”

Extra uitdaging

Van Bokkum: “Scholen kunnen hun leerlingen met Vakkanjers laagdrempelig een extra uitdaging bieden. Een praktische opdracht zoals die van het Rode Kruis spreekt ze meer aan dan een opdracht uit een boekje. Het is het echte werk: ze krijgen te maken met alle processen die je in het bedrijfsleven ook tegenkomt.” Een landelijk eindevent – Vakkanjers Live – geeft de beste teams een podium om hun ideeën en prototypes te pitchen voor een groot publiek.

Samenwerken

De technische beroepenwedstrijden voor mbo’ers (de oude opzet van Vakkanjers) zijn inmiddels overgedragen aan WorldSkills Netherlands en geïntegreerd in Skills Heroes. “Ik denk dat Vakkanjers in de nieuwe opzet en Skills Heroes elkaar heel goed kunnen versterken”, zegt Van Bokkum. “En dan denk ik vooral aan samenwerking in de regio. Scholen hoeven niet te kiezen, maar kunnen aan allebei meedoen. Vakkanjers sluit als schoolprogramma prima aan bij Skills Heroes en andersom. En laten we vooral niet vergeten dat we dezelfde missie hebben: meer jongeren enthousiasmeren voor vakmanschap.”

Vakmanschap ontdekken

Dat laatste wordt ook bevestigd door algemeen directeur Jos de Goey van WorldSkills Netherlands: “Het gemeenschappelijk doel is talenten van jongeren ontwikkelen en hen de passie voor het vakmanschap laten ontdekken. Met partners zoals TechniekTalent.nu werken we daarin graag zoveel mogelijk samen.”