Nederland is 59 jonge vakkampioenen en –teams rijker. 650 mbo studenten lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 15 t/m 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo-locaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo, variërend van autotechnicus en bloembinden tot bouwtimmeren en grafisch ontwerpen. Door deze wedstrijden krijgt aanstormend vaktalent een podium waarmee ze laten zien wat het mbo te bieden heeft en tillen ze het beroepsonderwijs naar een hoger niveau.

Nationaal kampioen schilder werd Rutger van Antwerpen: “Ik wilde perse winnen omdat ik vorig jaar tweede was geworden. Nu heb ik drie weken continu geoefend en gekeken waar ik mij kon verbeteren. Mijn ouders en docenten stonden achter mij en dat heeft ook geholpen om nu eerste te worden. Ik ben dolgelukkig.” Bij de kokswedstrijd sleepte Roy Scheffers de gouden medaille in de wacht. “Met steun van mijn ouders, coach en docenten ben ik zo ver gekomen. Heb veel geoefend en dagen extra op school getraind. En nu heb ik goud. Niet te geloven.”

“Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig”, zegt leraar van het jaar Conrad Berghoef. “Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn om het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Dat is alleen maar positief.”

EK 2018 Boedapest
Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. “Ik neem hier zo veel uit mee: meer focus en zelfvertrouwen”, zegt modeontwerpster Ivana Thies van ROC van Amsterdam (winnares gouden medaille). Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2018, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 26 t/m 28 september in Boedapest. Zo’n 500 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 28 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.